Zvezda za finale lige ABA v zadnji četrtini zmlela Igokeo

Košarka 11. Maj 202120:31 > 20:38
Crvena zvezda
Crvena zvezda lovi 5. naslov Lige ABA (Foto: Liga ABA)

V Beogradu smo dobili še drugega finalista Lige ABA. Z Budućnostjo se bo za naslov pričakovano pomerila Crvena zvezda, ki pa je imela v polfinalu nekoliko več dela z Igokeo, kot so številni pričakovali. Odločilno tretjo tekmo so Srbi dobili s 76:53, potem ko so v zadnji četrtini tekmeca povsem nadigrali in mu dovolili doseči vsega dve točki.

Po prvi četrtini oziroma prvem polčasu se je zdelo, da bodo Beograjčani zlahka prišli v finale. Po prvih desetih minutah so vodili s 24:12. Ob polčasu je znašala razlika 13 točk.

A košarkarji iz Aleksandrovca so prišli v tretji četrtini na parket odločeni, da zagrenijo življenje Zvezdi. V tem delu tekme so branilcem naslova dovolili le devet točk. Že v prvih treh minutah so z delnim izidom 9:0 zaostanek znižali na le štiri točke, potem ko je Jackie Carmichael zadel za dve.

Igokea predramila velikana

V zadnjih deset minut obračuna so šli Srbi s prednostjo šestih točk in takoj znova stopili na plin. Do izraza je prišla evroligaška kvaliteta moštva. V obrambi Igokei niso dovolili dihati, dopustili so jim le dve točki!

V napadu je padalo z vseh strani. Izjemno razpoložen je bil Dejan Davidovac, ki je ob nizu 12:2 prispeval osem točk, zadel je tudi dve trojki. Vsega dve minuti in 37 sekund igre so potrebovali, da je na semaforju pisalo že 69:53. Minuta odmora ni pomagala, tekma je bila odločena.

Razlika se je do konca le še povečevala. Igokea je namreč edini koš v četrtini dosegla 9:39 pred koncem četrtine, tako skoraj deset minut gostujoči košarkarji niso dosegli koša. Davidovac je bil z 22 točkami prvi strelec tekme. Izza črte je zadel kar štiri mete od petih. Za goste je 15 točk prispeval Anthony Clemmons.

Zvezda in Budućnost v finalu še tretjič zapored

Tako se v jadranski ligi nadaljuje primat Crvene zvezde in tudi Budućnosti. Že tretjič zapored se bosta namreč pomerila v finalu. Lanska sezona je zaradi pandemije odpadla. V sezoni 2018/19 je bila boljša Zvezda, sezono pred tem Črnogorci. Takrat je Budućnost prekinila niz treh zaporednih naslovov beograjskega velikana. Zvezda bo sicer v finalu igrala že šestič zapored, štirikrat je tudi osvojila naslov.

Budućnost je v polfinalu z 2:0 v zmagah izločila Mornar, krvnike Cedevite Olimpije, ki so v boju za končnico za las prehiteli Ljubljančane.

Prva tekma finala je na sporedu že 16. maja. Prednost domačega igrišča v seriji, ki se igra na tri zmage, ima Crvena zvezda.

Polfinale Liga ABA, 3. tekma:

(1) Crvena zvezda – (4) Igokea /2:1/
76:53 (24:12, 24:23, 9:16, 19:2)

// izid v zmagah; igrali so na dve zmagi

Spored finala Lige ABA:

16.5. (1) Crvena zvezda – (2) Budućnost
18.5. (2) Budućnost – (1) Crvena zvezda
22.5. (1) Crvena zvezda – (2) Budućnost

Morebitna četrta in peta tekma:

24.5. (2) Budućnost – (1) Crvena zvezda
28.5. (1) Crvena zvezda – (2) Budućnost

Komentari

Vaš komentar