Besede, ki bodo ogrele srca mariborskih navijačev

Nogomet 4. Jul 20219:00
Ažbe Jug
Ažbe Jug bo v novi sezoni eden izmed liderjev v slačilnici NK Maribora. Foto: U. I.

Ažbe Jug, otrok Maribora, se je lansko poletje po 11 letih vrnil v Ljudski vrt, a njegova prva sezona po povratku ni bila lahka. V klubu se je dogajalo veliko stvari, vse skupaj pa je dodatno začinila pandemija in vse omejitve.

“Prišel sem ravno v letu številnih ukrepov, med korono. Sezona res ni bilo lahka, ne za nas, ne za klub. Menjali so se športni direktorji, trenerji, vendar na koncu smo vseeno pokazali, da smo ekipa. Borili smo se, kolikor pa je bilo po naših močeh. Na koncu se ni izšlo po naših željah, a v novo sezono smo odločeni, da krenemo bolje. Imamo povsem drugačen igralski kader, novo energijo, odločeni smo, da popravimo vtis in imamo uspešno sezono. Tukaj govorim o uspešni evropski sezoni kot tudi zmagi v domačih tekmovanjih,” pove izkušeni Ažbe Jug, ki se je kot najstnik leta 2009 iz mladinskih vrst preselil ljubljanskemu Interblocku, dve leti kasneje pa ga je kupil francoski velikan Bordeaux, kjer je preživel štiri sezone.

Maribor ne zaostaja za tujino

Po devetih letih igranja v tujini je prišel čas za povratek v štajersko prestolnico.

“Moja velika želja je bila, da se vrnem, tudi v Ljudskem vrtu so pokazali veliko zanimanja in ko je tako, je vse lažje. Posel se je sklenil zelo hitro in po 11 letih sem bil spet tukaj,” pove nekdanji vratar Bordeauxa, Sportinga in nizozemske Fortune Sittard.

“V tujini sem videl marsikaj, okusil kar nekaj stvari, a Maribor v organizacijskem smislu, v smislu, kako se vodi klub prav nič ne zaostaja za njimi. Vse je na visokem nivoju. Drži, da je v tujih klubih zaposlenih več ljudi, ki skrbijo za vse, tukaj jih ni toliko, a z veliko ljubeznijo do kluba se uspešno zmanjšuje ta primanjkljaj. Res lahko rečem, da je Maribor velik klub, a to ni nič novega, to se ve že dolgo,” ponosno pove 29-letni in 191 centimetrov visoki čuvaj mreže.

Ažbe Jug
Jug je v pretekli sezoni na 35 tekmah stal med vratnicama vijoličnih. Foto: Jure Banfi

Redko je, da je tako dober vratar tudi dobra oseba

Po povratku v Ljudski vrt je ujel še zadnjo aktivno sezono legendarnega vratarja Jasmina Handanovića, ki je sveti mariborski dres nosil kar deset let.

“Pogrešali ga bomo, ne samo v slačilnici, pač pa tudi zunaj terena. Pozitivno je to, da ostaja v klubu, sicer ne kot igralec, a ne glede ne to … Prav je, da osebe, ki so toliko dale klubu, ostanejo del tega ustroja, saj točno vedo, kaj vse je potrebno, da si lahko uspešen. Handa to dobro ve. Tudi meni je pomagal z nasveti, za kar sem se mu tudi zahvalil.”

“Redko je, predvsem v tujini, da je tako dober vratar tudi tako dobra in topla oseba. Jasmin veliko pomeni za slovenski nogomet, a nikoli mu ni bilo težko pomagati mlajšim. Kot sem rekel, manjkal bo, pogrešali ga bomo,” je o mariborski vratarski legendi dejal Jug, ki ga trener Simon Rožman vidi kot enega izmed liderjev njegove ekipe.

Ažbe Jug
Odločeni so, da stvari postavijo na pravo mesto. Foto: Jure Banfi

Vsaka konkurenca je dobrodošla

Jug je v pretekli sezoni za Maribor odigral 35 tekem, prejel je 44 zadetkov, na 11 tekmah je ohranil svojo mrežo nedotaknjeno.

Maribor se je pred novo sezono okrepil z mladim, 21-letnim nizozemskim vratarjem Mennom Bergsenom, ki je nazadnje igral za slovaški Trenčin.

“Vsaka konkurenca je pozitivna, to mi daje le dodaten motiv, da se razvijam in še bolj trdo delam na treningih ter na koncu pomagam klubu,” pove Jug, glede številke ena pa ostaja skromen.

“Tukaj sem, da treniram in vsak trening pokažem trenerju, da lahko name računa v vsakem trenutku, na koncu pa je vseeno njegova odločitev, koga bo postavil v vrata.”

Želijo se odkupiti navijačem

Maribor je lansko sezono začel s šokantnim porazom v kvalifikacijah za ligo Europa severnoirski ekipi Coleraine. V Ljudskem vrtu so slavili s 6:5 po streljanju enajstmetrovk. V pokalu so vijolični izpadli polfinalu, v državnem prvenstvu pa so v neposrednem obračunu za naslov doma klonili proti Muri.

“Maribor vsako sezono štarta na uspešno evropsko sezono ter na obe domači lovoriki, če na koncu ostaneš brez vsega, lahko mirno rečemo, da je za nami slabša, če ne kar katastrofalna sezona. Zdaj že nekaj časa trdo delamo, da novo sezono odpremo bolje kot lansko in pokažemo vsem, da je Maribor še vedno številka 1 v Sloveniji. Prepričan sem, da nam lahko to uspe,” samozavestno napove Jug.

“Po zadnji tekmi smo bili še toliko bolj razočarani, ker so nas v Ljudskem vrtu po dolgem času spodbujali naši navijači. Spet so pokazali, da so naš 12 igralec, žal pa se na koncu ni izšlo in jih razočarali. Lahko povem le to, da jih imamo v mislih in da bomo naredili vse, da jim ponovno vrnemo nasmeh na obraz.”

Ažbe Jug
“Želimo si dobrega vstopa v sezono. Tekmo bomo vzeli z vso resnostjo.” Foto: Jure Banfi

Začetek sezone že prihodnji teden

Za vijolične sezona začne že prihodnji teden, ko se bodo prvem krogu konferenčne lige pomerili z armensko ekipo Urartu. “Želimo si dobrega vstopa v sezono. Tekmo bomo vzeli z vso resnostjo. Za nas pride v poštev le zmaga in napredovanje v drugi krog,” še sklene vratar Maribora.

V domačem prvenstvu jih za začetek čaka štajerski derbi proti Celjanom (17. julij), ki so pred sezono močno okrepili svoje vrste in bi znali v novi sezoni mešati štrene tudi najboljšim.

Komentari

Vaš komentar