Čeferin za SK: Želeli so kupiti nogomet, odziv pričakovan

Nogomet 7. Maj 202119:32 > 19:40
AP Photo/Manu Fernandez, FILE
AP Photo/Manu Fernandez, FILE

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin je v ekskluzivnem intervjuju za Sportklub govoril o aktualnih temah ter tudi odzivu javnosti po poskusu ustanovitve evropske superlige.

Predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin je za naše novinarske kolege iz Beograda odgovarjal na vprašanja v zvezi z uvedbo regionalnih lig, spremembah koledarja, finančnim stanjem in o vlogi navijačev v klubski strukturi.

Zgodba o superligi, dogodki pred tekmo Manchester United – Liverpool?

“Vesel sem, da je večina klubov razumela, da to ni bila dobra ideja. To je katastrofalna ideja za evropski in svetovni nogomet. Nekateri so se odločili, da ne bodo nikogar nič vprašali in na nek način kupili nogomet. Nogomet je del evropske identitete, zgodovine, kulture in to je bilo za nas preveč. Kar zadeva mene, ta superliga ne obstaja več. Odziv navijačev je logičen. K tej situaciji moramo pristopiti čimbolj mirno. Ni dobro, če so strasti prevelike. V nekaj dneh bo vse bolj jasno. Mogoče je bilo to dobro, ker je zdaj pravi čas, da razmislimo o prihodnosti.”

Glavni motiv vseh je denar. Kako UEFA načrtuje zmanjšanje finančne razlike med bogatimi in pogojno rečeno, “majhnimi” klubi? Očitno finančni fair play ni dovolj.

“Finančni fair play je bil do zdaj dober. A zdaj smo v novi situaciji. Razmisliti moramo kako naprej. Globalizacija ni prisotna samo v nogometu, ampak tudi v vseh drugih panogah. O razdelitvi denarja se pogovarjamo s klubi, ligami in zvezami. Kako bomo to delali v prihodnosti je še prezgodaj, da bi govorili. Kar zadeva sponzorstva ne moremo reči, da ga nekdo ne sme dobiti, če sponzor vlaga v klub. Plače nekaterih nogometašev so neverjetno visoke.”

Ste se že pogovarjali s predstavniki angleških klubov potem, ko so se oni prvi odločili za izstop iz superlige?

“Nekorektno bi bilo, da bi vam povedal s kom se se pogovarjal po telefonu. V vsakem primeru pa je drugače, če takoj vidiš, da je bila to napaka in si pripravljen to priznati.”

Bo to morda spremenilo lastniško strukturo klubov? Vodstvo nekaterih klubov očitno ni pomislilo na navijače. Ali bodo imeli navijači pomembnejšo vlogo, kot naprimer v Nemčiji?

“Navijači bodo zagotovo imeli večjo vlogo, ne glede na to, ali to pomeni lastništvo ali ne. Odvisno je od posameznih držav, zakonov, klubske politike.”

Ste po objavi, da se je ustanovila superliga prosili za pomoč voditelje držav iz katerih so bili klubi?

“Nisem nagovoril nobenega voditelja nobene države. Nekateri voditelji so se javili sami, ker so menili, da je ogrožen nogomet. Nihče ni lastnik in ne more biti lastnik nogometa.”

Ali je oblikovanje regionalnih lig sprejemljivo za UEFO? Na Balkanu bi v takšnem tekmovanju napredovali številni klubi.

“O tem se veliko pogovarjamo. Mala prvenstva v majhnih državah ne ustvarjajo dovolj denarja, da bi klubi postali konkurenčni. Vendar obstaja nekaj problemov. Če bi denimo v Srbiji Zvezda in Partizan igrala mednarodno ligo, ostali klubi pa bi ostali v domači ligi, bi to srbskemu prvenstvu povzročilo veliko škodo. Druga težava je uvrstitev v evropska tekmovanja. Zdaj se klubi v evropska tekmovanja uvrščajo na podali rezultatov v domači ligi. Če imamo tako regionalno kot tudi državno ligo potem nastane problem. Tretja težava so varnostne razmere, to dobro poznamo na našem območju.”

Ko gre za koledar reprezentančnih tekem. Se razmišlja o tem, da bi bilo več tekem v enem terminu?

“O tem se bomo pogovarjali jeseni. Idej je več. Klubi pravijo, da imajo rajši, da gredo igralci manjkrat za več dni. Drugi pravijo, da če so preveč dni v reprezentanci, da so utrujeni. Obstaja vsaj 20 različnih pogledov. Mislim, da se ne bi smelo spremeniti kaj bistvenega.”

Ali je v načrtu, da se naredi nekaj za nadaljnjo popularizacijo nogometa, morda spremeni določena pravila?

“Pravil ne bi smeli spreminjati. Pravila so načeloma dobra. Toda način tekmovanja, bolj zanimive tekme, da se vsak lahko uvrsti v naša tekmovanja – o tem se razmišlja. Razmišljamo tudi o digitalizaciji, da se moramo približati mladim, ki nimajo potrpljenja, da bi dve uri gledali tekmo.”

Komentari

Vaš komentar