Drastičen odziv in grožnja Rogaške

Nogomet 27. Avg 202312:43 4 komentarji
Rogaška
FOTO: Aleš Fevžer

Zgodba okoli sobotne odpovedane tekme šestega kroga Prve lige Telemach med Koprom in Rogaško se vse bolj zapleta. Znova so se odzvali iz tabora novincev in v ostrem odzivu zagrozili celo s prenehanjem igranja dvobojev v domačem prvenstvu.

Kdor se je veselil sobotnega obračuna med Koprom in Rogaško, je bil močno razočaran. Razlog? Tekma je bila odpovedana, ker gosti v kadru niso imeli dovolj doma vzgojenih nogometašev. Rogaška je na Obalo sicer pripotoval z ekipo, v kateri je bilo zahtevanih deset Slovencev, a od tega trije (Žan Lorber, Miha Križan in Žan Benedičič) niso izpolnjevali kriterijev, ki jih določa Nogometna zveza Slovenije.

Črno-beli so uradno obrazložitev za odpoved tekme pospremili z velikim začudenjem, predvsem pa ogorčenjem, kar so dali vedeti tudi v današnji izjavi na družbenem omrežju Facebook. “V Nogometnem klubu Rogaška smo mnenja, da gre za veliko napako Nogometne zveze Slovenije, ki je izključno odgovorna za nastalo situacijo,” so med drugim zapisali v taboru Rogaške, vse skupaj pa podkrepili z argumentom, da so z isto zasedbo nastopili tudi na dvoboju preteklega kroga proti Mariboru.

Prav dogajanje okoli Rogaške bo posebna tema v ponedeljkovi oddaji Pod prečko, v kateri bosta kot gosta sodelovala Oskar Drobne in Oliver Bogatinov.

Letošnji novinci v Prvi ligi Telemach se z odločitvijo vsekakor ne nameravajo sprijazniti, še več, zahtevajo povrnitev vseh stroškov in nov termin za tekmo, obenem pa dodajajo: “Nogometni klub Rogaška do dodelitve novega termina neodigrane tekme ne bo odigral nobene tekme v tekmovanjih pod okriljem Nogometne zveze Slovenije.”

Celotno izjavo NK Rogaška objavljamo v celoti:

Spoštovani,

kot smo že napovedali, pošiljamo še uradni odziv in stališče Nogometnega kluba Rogaška glede neodigrane tekme v Kopru.

V NK Rogaška smo skladno z uradnimi informacijami s strani Nogometne zveze Slovenije pripravili seznam igralcev za tekmo v Kopru, da bi zadostili pravilu slovenskih oz. doma vzgojenih igralcev. Še več, v zapisnik smo dali 10 slovenskih igralcev, čeprav pravilo zahteva najmanj 8 takšnih igralcev. Na tekmo prejšnjega kroga proti NK Maribor smo v Krško pripeljali 25 igralcev (22 v zapisniku in 3 na tribuni), zlasti če kateri od igralcev slučajno ne bi ustrezal omenjenemu pravilu. Bili smo v dvomu, če Žan Benedičič ustreza pravilu, vendar je delegat na tekmi najprej ustno potrdil, da ustreza temu pravilu, nato je to potrdil še skozi sistem za oddajo zapisnika, tretja potrditev pa je prišla še s strani Nogometne zveze Slovenije oz. tekmovalne komisije, ki je tekmo registrirala z doseženim rezultatom na igrišču. Za nas je bila zadeva s tem zaključena in dvomov ni bilo več – Žan Benedičič spada v kvoto slovenskih oz. v Sloveniji vzgojenih igralcev.

Ker smo na tekmo v Koper odpotovali z identično ekipo, sprememba je bila le ena (21-letni slovenski igralec je zamenjal 20-letnega slovenskega igralca), nismo razmišljali o dodatnem slovenskem igralcu, saj gre skoraj za kopijo zapisnika iz prejšnje tekme.

Če je razlog za to, da se tekma v Kopru ni začela, ker Žan Benedičič ne ustreza pravilu slovenske kvote igralcev, je za krivdo odgovorna izključno Nogometna zveza Slovenije, ki nam je v preteklem tednu kar trikrat potrdila, da igralec ustreza pravilom – kot že omenjeno, najprej je delegat na tekmi to potrdil ustno, nato tudi z uradnim zapisnikom, na koncu pa je vse skupaj odobrila še komisija Nogometne zveze Slovenije.

Nogometni klub Rogaška je pri sestavi ekipe za tekmovanje v 1. slovenski nogometni ligi skrbno izbiral igralce, da bi zadostil vsem pravilom, ki jih je naložila Nogometna zveza Slovenije. Še več, zavestno smo se odločili, da bomo na veliki oder elitnega nogometnega tekmovanja v Sloveniji postavili tudi kakšnega v Rogaški Slatini vzgojenega igralca, zato sta v kadru redno tudi dva naša igralca, ki imata pravico nastopa še za kadetsko ekipo našega kluba. Ni vredno izgubljati besed o absurdu, da ta igralca, ki že 10 let trenirata v našem klubu, ne izpolnjujeta pravila doma vzgojenega igralca, ali da Žan Benedičič, ki je za slovensko reprezentanco v mlajših selekcijah odigral 20 tekem, kjer je dosegel tudi tri zadetke, ne spada v kvoto slovenskih igralcev.

V Nogometnem klubu Rogaška smo mnenja, da gre za veliko napako Nogometne zveze Slovenije, ki je izključno odgovorna za nastalo situacijo. Ne glede na pravilnost statusa igralca Žana Benedičiča je NK Rogaška ravnal skladno z uradnimi odločitvami Nogometne zveze Slovenije in temu prilagodil zapisnik za tekmo s Koprom. Če bi v preteklem krogu delegat ali drugi organi NZS opozorili, da Žan Benedičič ne ustreza omenjenemu pravilu, bi preprosto naredili spremembo v zapisniku in v ekipo uvrstili enega od igralcev, ki so bili na tribuni. Tako pa je Nogometna zveza Slovenije skozi dve stopnji preverjanja (delegat in komisija) potrdila, da igralec ustreza pravilom, klub pa je seveda zavezan spoštovati odločitve organov Nogometne zveze Slovenije, kar je tudi storil.

V izogib vsem škodljivim posledicam za slovenski nogomet od Nogometne zveze Slovenije pričakujemo nov termin za odigranje tekme med Koprom in Rogaško, seveda pa tudi povrnitev vseh stroškov, ki sta jih imela kluba s pripravo na tekmo.

Nogometni klub Rogaška do dodelitve novega termina neodigrane tekme ne bo odigral nobene tekme v tekmovanjih pod okriljem Nogometne zveze Slovenije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje