Egipt nezadovoljen z izbranim sodnikom za polfinalno tekmo

Nogomet 2. Feb 202218:34 > 18:40
Foto: Ulrik Pedersen via Guliver

Egipt je pri afriški nogometni konfederaciji vložil pritožbo zoper imenovanje sodnika iz Gambije za četrtkovo tekmo faraonov proti Kamerunu v polfinalu afriškega pokala narodov.

Egiptovska nogometna zveza ni navedla razlogov za pritožbo zoper Bakaryja Gassamo, ki velja za enega najbolj znanih afriških sodnikov. Sodil je že tekmo Egipta v skupinskem delu. Takrat je bila boljša Nigerija z 1:0.

42-letni Gassama je egiptovskim navijačem znan po tem, da je oktobra 2017 sodil tekmo, kjer je Egipt premagal Kongo z 2:1. Z zmago se je Egipt uvrstil na svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji. Kar je bilo prvič po skoraj treh desetletjih, da so se uvrstili na turnir.

Egipt, ki je afriški pokal osvojil že sedemkrat, je pritožbo vložil v torek. Faraoni so se v polfinale uvrstili z zmago nad Marokom z 2:1. Levji delež k zmagi je prispeval njihov zvezdnik Mohamed Salah. Gostitelj prvenstva Kamerun je z 2:0 premagal Gambijo. V sredo se bo Senegal v prvem polfinalu pomeril z Burkino Faso.

Sodil tudi egiptovskim klubom

Gassama je sodil tudi na številnih tekmah egiptovskih velikanov Al Ahlyja in Zamaleka na turnirjih afriške lige prvakov, nekatere od njih pa so v tej nogometno obsedeni državi sprožile polemike.

Na četrtkovi tekmi se bosta pomerili dve najuspešnejši reprezentanci v zgodovini afriškega pokala. Skupaj sta osvojili 12 naslovov. To bo ponovitev finala iz leta 2017, ko je Kamerun osvojil svoj peti pokal, in enajsto srečanje med obema prvokategornikoma v zgodovini turnirja.

Egipt veliko stavi na zvezdnika Liverpoola Salaha, ki s svojo državo še vedno išče prvi veliki naslov po zadnjem naslovu v afriškem pokalu leta 2010. Kamerun na drugi strani upe polaga v napadalca Vincenta Aboubakarja, ki je s šestimi goli najboljši strelec turnirja.

Predsednik kamerunske zveze Samuel Eto’o je po zmagi nad Gambijo svoji ekipi dejal, naj se v polfinalu pripravi na “vojno”.

“To je bil zelo, zelo nesrečen komentar, saj nogomet ni vojna, ampak praznovanje, veselje in sreča,” je dejal trener Egipta Carlos Queiroz.

V Kamerunu so v zadnjih letih na zahodu države izbruhnili spopadi med angleško govorečimi separatisti in vojaki vlade s sedežem v Yaoundu, v kateri prevladuje francoski jezik. V spopadih je bilo ubitih več kot 3000 ljudi. Več kot 700.000 pa jih je zapustilo svoje domove.