Elšnikov hvalospev Rieri: Kot da bi zadeli na loteriji

Nogomet 8. Avg 202218:00 1 komentar
Timi Max Elšnik
Foto: Aleš Fevžer

V taboru Olimpije ne skrivajo zadovoljstva po nedeljski prvenstveni zmagi proti Mariboru. Kljub kaosu, ki vlada v pisarnah ljubljanskega kluba, ekipa na igrišču deluje kot dobro naoljen stroj. "Takega vzdušja in povezanosti že dolgo ni bilo v slačilnici Olimpije in to se pozna na igrišču," je po derbiju v Ljudskem vrtu razlagal kapetan zeleno-bele zasedbe Timi Max Elšnik, ki zasluge za uspeh pripisuje predvsem svojemu trenerju Abertu Rieri.

Odhod Roberta Prosinečkega, upor navijaške skupine Green Dragons in nenazadnje tudi vse kolobocije, ki so jih doživljali s potovanji na evropska gostovanja, pri igralcih Olimpije v nasprotju z vsemi pričakovanji niso pustle posledic.

“Odkar sem v Olimpiji se mi zdi, da več kot imamo težav, bolje nam gre. Nekako se nam uspeva izvleči iz težav. Nad zapleti v klubu nismo bili presenečeni, saj se ponavljajo in se nanje navadiš. Nas je pa to zagotovo zbližalo,” je po zmagi proti Mariboru dejal kapetan Olimpije Timi Max Elšnik.

Tako dobrega vzdušja in povezanosti v slačilnici Olimpije ni bilo že dolgo

Ljubljančani so v prvenstvo vstopili izjemno, saj so v štirih krogih nanizali prav toliko zmag, še vedno pa ostaja nedotaknjena tudi njihova mreža. A od dvanajstih točk, ki jih imajo na računu, jim največ pomenijo prav zadnje tri, ki so jih osvojili proti na nedeljskem derbiju v Ljudskem vrtu.

Tega so dobili zanesljivo, saj so svojega največjega tekmeca premagali z 2:0 in še poglobili njegovo krizo. “Mislim, da je za nami težka tekma, predvsem pa mi je všeč, da se sedaj počasi prepoznava karakter ekipe. Takega vzdušja in povezanosti že dolgo ni bilo v slačilnici Olimpije in to se pozna na igrišču. A največ štejejo tri točke in dejstvo, da znova nismo prejeli zadetka,” je po temi dejal Elšnik.

Skozi analizo prepoznali slabosti Maribora

Vezist je bil tokrat eden od junakov obračuna, saj se je v 78. minuti vpisal med strelce, kar je bil njegov sploh prvi gol na večnih derbijih. Pred tem je bil v prvem polčasu uspešen še njegov soigralec Svit Sešlar, oba pa sta domačega vratarja Menna Bergsena  premagala z glavo.

Motor igre Olimpije bo ob Elšniku in Doffu skušal vzpostaviti dominacijo zmajev na sredini igrišča.

“Skozi analizo smo videli, da imajo pri kotih težave na prvi vratnici . Tudi zato smo iz kazenskega prostora potegnili dva igralca, da bi izvlekli njihovega nogometaša in tam ustvarili luknjo. A moram pohvaliti Mariborčane, saj so prepoznali svojo napako in tega niso več počeli. Jan Repas je ostal ob prvi vratnici. Kljub temu smo na srečo vseeno zabili. Hvala bogu je Sešlar prišel pred igralcem in zadel. A na koncu ni važno, kako dosežemo gol, samo da ga dosežemo,” je povedal nogometaš Olimpije.

Z Riero se ne moreta primerjati ne Lampard in ne nekdanji selektor Anglije

Pri tem ni pozabil omeniti niti vratarja Matevža Vidovška, ki je znova ostal nepremagan, navdušil pa predvsem z obrambo v prvem delu, ko je z neposrende bližine ubranil strel Žana Vipotnika, kar je bila tudi najlepša priložnost gostiteljev na tekmi.

“Vsa čast Matevžu, da nas je rešil. To so malenkosti, ki na tekmah nagnejo tehtnico na eno ali drugo stran. Če bi tam zabili, bi se tekma odvila v povsem drugo smer. Maribor bi se verjetno zaprl, zato bi nam bilo težje napadati in prebijati. A tako je v nogometu,” je razmišljal Elšnik, a hkrati dal vedeti, da ni prav nobenega dvoma, kdo je najbolj odgovoren za njihove rezultatske uspehe v ligi.

Albert Riera. Foto: Aleš Fevžer

“Lahko rečem, da vse točke, ki smo jih zbrali in dobre predstave v Evropi so zasluge trenerja. Neverjetno je, kaj mu je kljub manjšanju proračuna, prihodu novincev in pomladitvi ekipe uspelo. Toliko znanja, kot ga ima ta človek, je neverjetno. Iskreno, za to igro, čisto preveč. Igralci niso na njegovi ravni. Izredno nam pomaga in lahko rečem, da smo z njegovim prihodom zadeli na lotu. V Angliji sem imel že vrhunske trenerje, kot so Steve Lampard, Steve McClaren, ki je bil selektor Anglije, in Paul Clement, ki je bil pomočnik Carla Ancelotija v vseh klubih, a se ne more nihče primerjati z njim. Bog ve, kam bo prišel čez leta. Sam ga ne morem prehvaliti,” svojega nadrejenega ni mogel prehvaliti 24-letnik.