Cilj Slovenije z novim selektorjem je uvrstitev na EP

Euro 5. Dec 201712:07 > 12:15
NZS

Tomaž Kavčič je tudi uradno postal novi selektor slovenske moške nogometne reprezentance. Za naslednika Srečka Katanca so ga na seji današnjega izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije na Brdu pri Kranju delegati potrdili za selektorja najmanj do evropskega prvenstva 2020.

Tomaž Kavčič je sedmi selektor slovenske članske vrste, pred njim so to vlogo opravljali Bojan Prašnikar trikrat, Srečko Katanec dvakrat ter Zdenko Verdenik, Branko Oblak, Matjaž Kek in Slaviša Stojanović po enkrat.

Vesel sem, da smo končno, po končanih kvalifikacijah in mesecu in pol na seji izvršnega odbora potrdili Tomaža Kavčiča kot selektorja slovenske reprezentance za naslednji cikel do Eura 2020. Mislim, da je odločitev po pretehtanih argumentih dobra, da je primerna za slovenski nogomet. Iščemo karakterno in korektno osebo, ki pozna slovenski nogomet. Tomaž ga pozna, vodil je mlado reprezentanco in iz te reprezentance jih veliko igra med člani,” je odločitev pojasnil predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in nato tudi poudaril najbližji cilj zveze in reprezentance: “S Tomažem bomo lahko prišli do tako želenega cilja, ki si ga tudi postavljamo, to je uvrstitev na Euro 2020.”

Čeprav je bilo v igri še nekaj imen, se je tehtnica hitro nagnila na stran danes potrjenega selektorja. “Opravili smo kar nekaj razgovorov s tistimi, ki bi bili primerni za vodenje. A kot sem povedal, je Tomaž vrsto let v slovenskem nogometu, je oseba, ki si želi tega uspeha in veliko igralcev prihaja iz obdobja, ko je bil selektor mlade ekipe, zato je bila njegova izbira logična v tem trenutku,” je še pojasnil predsednik zveze.

Najprej bi se zahvalil predsedniku in IO za podporo. Pozdravil bi vse medije, novinarje, upam, da bomo dobro sodelovali, saj mislim, da je vsem v interesu, da se Slovenija uvrsti na EP 2020,” je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju uvodoma povedal Kavčič.

Cilj je vedno zmaga. Kako do nje, je drugo vprašanje. Treba bo videti, v kakšnem stanju bodo igralci v naslednjih dveh, treh mesecih, treba bo tudi narediti nekaj na ekipnem duhu. Če sam sebe ne ceniš, ni nič,” je še povedal Kavčič.

Na vprašanje, kako gleda na to, da so že zdaj postavili cilje, ko še ni žreba skupin za kvalifikacije za EP 2020, pa je odvrnil: “V reprezentanci sem bil leto in dva meseca. Cilj v ekipi je bil kar jasno postavljen že prej. Kako se je to prikazovalo ali ne, je pač drugo. Zdaj je cilj uvrstitev na EP, ne vem, kako bi sploh drugače razmišljal. Garancije pa ni, vse je treba narediti, da si bomo to zaslužili. Imamo dobro ekipo, konkurenčno, na nas je, da to uresničimo.”

Poudarja, da bo treba to kakovost, igranje igralcev v dobrih klubih, zaupanje v same sebe prenesti na igralce. “Malenkosti odločajo, kar se je videlo tudi v zadnjih kvalifikacijah. Videlo se je, da če smo pravi, lahko igramo z vsakim.” Dodal je tudi, da bo treba več samozavesti na tekmah v gosteh. O spremembah v ekipi se ni želel konkretneje izjasniti, dejal pa je, da ga čaka veliko dela, tudi s sestavo novega strokovnega štaba.