Čontala: Tekmo bi morali odločiti še pred enajstmetrovkami

Evropa 29. Jul 20228:04 > 8:54 2 komentarja
Foto: Jure Banfi

Mura je v 2. krogu kvalifikacij za nastop v Konferenčni ligi po streljanju enajstmetrovk izpadla od irskega predstavnika St Patrick's. Trener črno-belih Damir Čontala je bil zavoljo poraza vidno potrt, a se je vseeno razgovoril. Povedal je, kaj bi morali njegovi varovanci storiti drugače, pojasnil spremembe na igrišču in predstavil situacijo, v kateri se je znašel slovenski nogomet.

Strateg črno-belih je prepričan, da streljanja enajstmetrovk ni možno natrenirati.

“Trenirali smo tudi pred Moldavci. Toda potrebno se je nečesa zavedati. Tu je prisotno psihično breme, ki ga ne moreš vzpostavit. Igralca ne moreš prisiliti, da bo na vadbi pod takšnim pritiskom, kot je potem na tekmi. Zato tu ni tako pomembno kako kdo izvaja, ampak gre bolj za vprašanje boja s tem psihološkim bremenom.”

Dodal je, da do takšne situacije sploh ne bi smelo priti: “Nimamo si česa očitati. Tudi z igralcem manj smo imeli lepše priložnosti, tekmo bi morali odločiti v rednem delu, najkasneje v podaljšku.”

“Po prikazanem bi si zaslužili napredovanje”

Mura je na drugi tekmi v Murski Soboti ostala brez igralca, potem ko je bil v drugem polčasu izključen Matic Maruško.

Čontala pojasnjuje, kaj je po nesrečni 71. minuti zaukazal svojim fantom: “Po rdečem kartonu smo šli iz formacije 4-2-3-1 v 4-4-1. Želeli smo biti agresivni, a nam je zmanjkovalo moči. Zato smo se povlekli nazaj, da stojimo v dveh blokih in jim zmanjšamo manevrski prostor. Hkrati smo si želeli čim dlje zadržati žogo, da se nekateri igralci nadihajo.”

Polna Fazanerija; Foto: Jure Banfi

Prvi mož stroke pri Muri je prepričan, da bi si po prikazanem včeraj Mura zaslužila napredovanje, hkrati pa priznal, da bi si Irci zaslužili napredovanje, če bi sodili le po tekmi v Dublinu.

Kam tone slovenski nogomet?

“Smo razočarani, saj bi lahko napredovali. Večer, ki ni dobra reklama za slovenski nogomet. V Evropi trpimo, slovenska liga zaostaja za evropskim nogometom. Očitno je to naša realnost, s čimer se moramo sprijaznit,” je bil iskren Čontala.

Nato je pojasnil razloge za takšno situacijo: “Problem se začne v mlajših selekcijah, kjer ni zastavljene jasne skupne vizije. Zaradi tega ne uspemo proizvesti dovolj svojih igralcev, s katerimi bi lahko bolje konkurirali na mednarodni sceni. Tako smo prisiljeni pripeljati več tujcev. Ključ je v delu z mladimi.”

Za konec je sledil še pogled v prihodnost. Tako kot branilec Žiga Kous pred njim, je Čontala poudaril napad na pokal in predvsem državno prvenstvo: “Evropa ima vpliv, ekipe težko tekmujejo na dveh frontah. Zdaj bo popoln fokus na prvenstvo, vsaka od ekip si bo želela izboriti čim boljši položaj na lestvici.”