Deveterica legionarjev v evropski nogometni pomladi

Evropa 10. Dec 202112:00 > 14:311 komentar
Foto: Gulvierimages

Čeprav slovenski reprezentanci v zadnjih letih prav nič ne gre po načrtih, slovenski nogometaši v klubskih barvah pravzaprav izvrstno nastopajo v evropskem klubskem nogometu. V nogometni pomladi se bo tako v izločilnih bojih Uefinih tekmovanj predstavila deveterica Slovencev. Trojica celo v sklepnem delu elitne Lige prvakov.

Liga prvakov

Slovenija je bila v teh dneh blizu novega mejnika. Če bi se Josip Iličić z Atalanto uvrstil v izločilne boje Lige prvakov, bi imeli v deželi na sončni strani Alp prvič v zgodovini štiri nogometaše v sklepnem delu sezone najelitnejšega klubskega tekmovanja na svetu. A bergamasci so pokleknili ob izzivu Villareala in morali se bomo zadovoljiti s tremi nogometaši, ki bodo Slovenijo zastopali v nadaljevanju Lige prvakov.

Salzburg Benjamina Šeška bo prvič v zgodovini igral med najboljšimi šestnajstimi v Ligi prvakov, slovenski nogometni dragulj pa bo tako dobil novo priložnost, da v svoji prvi sezoni med evropsko nogometno elito doseže prvi zadetek. Precej bolj pričakovano je napredoval Inter Samirja Handanovića, ki je za sabo pustil Šerif iz Tiraspola in Šahtar iz Donetska. Skozi šivankino uho se je elitni šestnajsterici pridružil tudi Jan Oblak. Njegov Atletico iz Madrida bo zagotovo trd oreh za vsakega nasprotnika v izločilnih bojih.

Liga Evropa

Josip Iličić se po neuspehu proti Villarealu z Atalanto seli v Ligo Evropa, kjer modro-črni želeli s tekmovanjem nadaljevati vse do meseca maja. V Ligo Evropa iz Lige prvakov odhaja tudi Kevin Kampl (RB Leipzig), ki bo v nogometni pomladi igral pod vodstvom novega trenerja. S selitvijo iz elite v drugi rang evropskih tekmovanj bo precej zadovoljen Lovro Bizjak (Šerif Tiraspol), ki mu je poškodba odnesla nastope v Ligi prvakov, zdaj pa računa na to, da se bo lahko dokazoval v Ligi Evropa. Pri tej tranziciji je spodletelo Dinamu iz Kijeva, za katerega igra Benjamin Verbič.

Skozi skupinski del Lige Evropa se v izločilne boje ni prebil noben slovenski nogometaš. Zadnja mesta v svojih skupinah sta osvojila Jon Gorenc Stanković (Šturm) in Miha Blažič (Ferencvaroš).

Konferenčna liga

Po tretjem mestu v skupinskem delu Lige Evropa bosta v nogometni pomladi Konferenčne lige igrala Dejan Petrović (Rapid Dunaj) in Miha Zajc (Fenerbahče). Še posebej turški velikan je imel seveda precej višje ambicije, kot je selitev v tretji evropski rang, z le eno zmago v skupinskem delu pa so lahko na koncu nogometaši iz azijskega dela Carigrada zadovoljni, da bodo po novem letu sploh še del nogometne Evrope.

Potencialni nasprotnik omenjenih klubov bo v uvodnem (pred)krogu izločilnih bojev grški PAOK, za katerega igra Jasmin Kurtić. Filip Valenčič (HJK) in Dejan Petrovć (Anorthosis) sta končala evropsko sezono, čeprav je bil slednji s Ciprčani le zadetek oddaljen od tega, da v črno zavije Partizan in ga izloči iz Konferenčne lige.

Žreb parov izločilnih bojev Uefinih tekmovanj bo v ponedeljek, 13. decembra, v Nyonu.

Komentari

Vaš komentar