Ob 21:05 na SK 1: Matjaž Kek z Rijeko piše evropsko pravljico!

Liga Europa 18. Sep 201413:30 > 13:36
Na Kvarneru gre poletje počasi h koncu, hrvaška obala spet postaja vse bolj zaspana, turistov je čedalje manj, toda v Reki, tretjem največjem mestu pri naših južnih sosedih, vročica pred začetkom nove evropske sezone za tamkajšnji nogometni klub, strmo narašča. Rijeka, ki jo že tretjo sezono izjemno uspešno vodi nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek, danes začenja svoje udejstvovanje v Evropski ligi, že drugič zapored. Ob 21. uri aktulni hrvaški podprvaki gostujejo v Liegu pri Standardu, zato bo Kantrida še malce počakala, preden vnovič pozdravi svoje junake na evropski preizkušnji. Letos je ekipa v fantastični formi, v domačem prvenstvu je na osmih tekmah kar sedemkrat zmagala, nasploh doživela le en sam poraz v vseh tekmovanjih, zato so apetiti pred obračunom v Belgiji visoki. Rijeka raste iz sezone v sezono, zdaj ima tudi že nekaj izkušenj z igranjem mednarodnih tekem, zato tudi sam trener Kek pred prvim srečanjem odkrito govori o napadu na zmago. To je priložnost, da se dokažemo v Evropi, pravi 53-letni Mariborčan. Tekma se bo v neposrednem prenosu začela ob 21:05, v živo si jo lahko ogledate na programu SK 1!
Zgodbi Rijeke in Standarda v letošnji sezoni sta si povsem različni; Standar je v katastrofalni formi, saj na zmago v državnem prvenstvu čaka že sedem tekem zapored, vse od 4. avgusta, v tem obdobju pa je kar petkrat izgubil in dvakrat remiziral. Tudi popotnica pred prvo tekmo skupinskega dela v Evropski ligi je lahko za trenerja Guya Luzona izjemno zasrkbljujoča; Standard je v soboto na prvenstveni tekmi pred domačimi gledalci proti Oostendu izgubil kar s 3:5 in padel na skromno 12. mesto lige Jupiter. Pravega vzdušja na tribunah stadiona Mauricea Dufrasneja danes ne gre pričakovati, saj so organizatorji prodali vsega šesti tisoč vstopnic (na voljo jih je bilo 30 tisoč). Navijači že dlje časa želijo zamenjavo na trenerskem stolčku, a jih vodstvo kluba zeankrat še ni uslišalo.
“Ne bojim se, da bi izgubil službo, o tem sploh ne razmišljam. Osredotočen sem izključno na tekmo,” je bil na tiskovni konferenci jasen izraelski strateg. Luzon ima sicer na voljo izjemno kvalitetne napadalce; blesti hitra trojka M’Poku-Louis-Bia, zato pa ima več težav v zvezni vrsti, kjer bo zaradi kazni odsoten izkušeni Faty. Namesto njega bo priložnost dobil Trebel, ki pa se bo ob pomoči De Sarta v osrčju sredine težko znašel proti izkušenim reškim vezistom. Luzon ne dvomi, da je Kekova Rijeka izjemno kvaliteten, predvsem pa učinkovit nasprotnik: “Odlično ekipo imajo, so disciplinirani in taktično dovršeni. Imajo težko premagljivo obrambo, na vsaki tekmi zabijejo vsaj en zadetek!” Domači trener bo skušal Kekov napad ustaviti tudi s slovenskim reprezentantom Martinom Milcom, ki bo po napovedih začel v obrambi.
Rijeka ravno nasprotno letos “ruši” vse pred seboj. Edini spodrsljaj si je Kekova četa privoščila v šestem krogu hrvaške lige, ko je z 2:1 izgubila na gostovanju v Zagrebu pri Lokomotivi. Na prav vseh preostalih tekmah so Kek in druščina zmagali, tudi na vseh šestih kvalifikacijskih preizkušnjah za drugo zaporedne uvrstitev v Evropsko ligo. V playoffu je med drugim padel Šerif iz Tiraspola, nekdanji klub slovenskega reprezentata Mirala Samardžića, ki zdaj brani barve Rijeke. Tretji Slovenec na delu na hrvaški obali pa je seveda Goran Cvijanović.
Rijeka je na papirju v svoji skupini najslabše rangiran klub (sodeljeta še Feeyenord in Sevilla), na kar opozarja tudi Kek: “Standar je favorit, pred nami je zatorej velik iiziv. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da bi na igrišči izgledali kot prava ekipa. Vemo, kakšen nasprotnik nas čaka, so kvalitetni, njihovi letošnji rezultati nas ne smejo zavest. To bo pravi evropski spektakel, velika preizkušnja za Rijeko in priložnost, da se dokažemo v Evropi,” je povedal Mariborčan, ki je lani s svojimi fanti v skupini zbral štiri točke in zasedel zadnje, četrto mesto. Kek ne more računati na poškodovane Močinića, Maleša in Sharbinija, v napadu je mesto rezervirano za Krstanovića in novo hrvaško senzacijo, Andreja Kramarića. Rečani so se sicer pred dnevi še izdatno okrepili v napadu, iz Turčije prihaja bošnjaški reprezentant Ermin Zec.
Verjetni postavi:

Standard (4-4-2):
Kavašima; Milec-Ciman-Teixeira-Van Damme; Mujangi Bia-Trebel-J. de Sart-M’Poku; De Camargo-Araujo
Rijeka (4-4-1-1):
Vargić; Tomečak-Samardžić-Lešković-Leovac; Vešović-Mosies-Jajalo-Jugović; Kramarić; Krstanović

Author: Luka Svetina, Foto:Getty Images