Od leta 2021 tudi Evropska liga 2

Liga Europa 2. Dec 201821:34 > 21:36
SK

Tretje evropsko tekmovanje pod imenom Evropska liga 2 se bo premierno začela leta 2021, so potrdili iz Evropske nogometne zveze.

Getty Images/Milos Bicanski

Evropska liga bo po letu 2021 imela 32 udeležencev, med skupinskim delom in osmino finala pa bo na sporedu še en krog na izpadanje. Tudi Evropska liga 2 se bo igrala ob četrtkih, sočasno z obračuni Evropske lige.

Spremembe Evropske lige ne bodo vplivale na Ligo prvakov, ki bo tudi po letu 2021 ostala v enakem formatu.

V Evropski ligi bodo nastopali klubi iz najboljših 15 uvrščenih držav na evropski lestvici, vsi preostali pa se bodo prek kvalifikacij poskušali uvrstiti v Evropsko ligo 2. Med njimi bodo najverjetneje tudi slovenski klubi.

Obe Evropski ligi bosta imeli enak format. Osem skupin s po štirimi klubi. Zmagovalci skupin bodo neposredno uvrščeni v osmino finala, drugo in tretjeuvrščeni pa se bodo med seboj pomerili še za preostalih osem vstopnic.

Zmagovalec Evropske lige 2 bo neposredno uvrščen v Evropsko ligo za naslednjo sezono.

Novo tekmovanje je zamišljeno, da ponudi sodelovanje v UEFA tekmovanjih večjemu številu klubov. Imeli bomo več klubov in več tekem in več zvez bo imelo svoje predstavnike v evropskih tekmovanjih. To tekmovanje je nastalo preko dialoga z Evropskim združenjem klubov,” je pojasnil predsednik UEFE Aleksander Čeferin.