Maribor pokončno v boj s Schalkejem

Liga prvakov 30. Sep 201412:13 > 12:15

Ljubljana – Nogometaše Maribora nocoj čaka tekma 2. kroga Lige prvakov proti Schalkeju. Vijoličasti po remiju s Sportingom tudi tokrat pogumno v boj z nemškim predstavnikom, ki bo nocoj zaigral na krilih navijačev in zmage proti največjemu rivalu Borussii iz Dortmunda.

“Vsekakor je izhodišče tokrat drugačno, kot je bilo pred obračunom proti Sportingu, ker smo že občutili Ligo prvakov. Res je sicer, da na domačem igrišču, a vseeno. V drugo tekmo gremo maksimalno motivirani, maksimalno ambiciozni. Vemo, da bo težko, toda mi imamo svoje ambicije, zavedamo se tako naše kakovosti kot kakovosti nasprotnika in v Gelsenkirchnu gremo na zmago,” trener Maribora Ante Šimundža napoveduje napadalno taktiko.

Schalke naše prvake pričakuje na krilih velike zmage na za njih najpomembnejši tekmi v nemškem prvenstvu, velikem porurskem derbiju proti Borussii iz Dortmunda. “Po vsaki zmagi ekipa pridobi na samozavesti in tako je tudi s Schalkejem, ki je slavil v porurskem derbiju. Ta tekma je razkrila marsikatero stvar o našem tekmecu, ki smo jo vedeli že od prej. Nič novega ne bom povedal, če bom dejal, da gre za ekipo, ki skozi vseh 90 minut igra v zelo visokem ritmu, da so izredno dinamični in da igrajo do zadnje minute. Vse te njihove odlike poznamo, to je tisto, kar jih krasi. In na to smo se pripravili.”

Da bodo imeli domači nogometaši izjemno podporo s tribun ne gre dvomiti, toda tudi vijoličasti ne bodo sami. V Nemčijo se je odpravilo prek tisoč navijačev najuspešnejšega slovenskega kluba. “To je potrditev našega dela. Navijači razmišljajo pozitivno, verjamejo v to, kar delamo in nam dajejo podporo. Seveda pa mi ob tem čutimo obvezo. Ne glede na to, ali pride en navijač ali tisoč, oni so tisti, ki nas spremljajo. Nekateri imajo možnost priti na gostovanja, drugi tega žal ne morejo. Verjamem, da bi se marsikdo še odločil, da bi prišel, če bi le lahko,” je tudi Šimundža zadovoljen z izjemno navijaško podporo.

Vodja mariborske stroke izpostavlja predvsem Juliana Draxlerja, a opozarja, da mladi zvezdnik še zdaleč ni edini, na katerega bo potrebno biti pozoren: “Draxler je eden od zvezdnikov Schalkeja, vzhajajoča zvezda, ki je prihodnost njihovega klubskega in reprezentančnega nogometa. Ni pa samo on tisti, ki je nevaren. Imajo še vsaj tri, štiri zares izjemne posameznike, ekipno moč. Zavedamo se njihove kakovosti, obenem pa smo tudi mi dovolj ambiciozni in kakovostni, da jim lahko škodimo. Poskušali jih bomo napasti na način, s katerim znamo igrati. Da bomo pravi ob pravem trenutku in da bomo izkoristili luknje, ki se bodo pojavile v njihovi obrambi.”

Na tiskovni konferenci je pred novinarje stopil tudi Mitja Viler. “Gre za tekmo Lige prvakov, Schalke bo igral na vso moč, moramo biti pripravljeni na garanje in na trd boj vseh 90 minut. Spoznanje, da nas bo spremljalo toliko navijačev, je za nas odlična popotnica. Ampak o tem bomo razmišljali samo do tekme. Ko sodnik prvič zapiska v piščalko, smo na vrsti mi, da pokažemo, česa smo zmožni. Nemčija oziroma nemška liga mi je med tujimi najbližje, najbolj jo spremljam. Neverjetno so se razvili, zmeraj imajo polne stadione, veliko gledalcev, zmeraj so v vrhu svetovnega nogometa. Nenazadnje je bila njihova reprezentanca letos tudi svetovni prvak, v klubskem nogometu pa Bayern, Borussia Dortmund in Schalke zmeraj odlično nastopajo v Ligi prvakov,” je sprva dejal primorski branilec.

Občasni reprezentant taktičnega načrta ni želel deliti z javnostjo, je pa zagotovil, da se vijoličasti ne bodo zgolj branili: “Maribor je zdaj Slovenija, ni več Slovaška, nihče nas več ne zamenjuje. Nismo več anonimneži v evropskem nogometu, igramo dobro, zagotovo nas je tudi Schalke dodobra spoznal in so se na nas dobro pripravili. Seveda pa smo se tudi mi. O tem, kje so naše prednosti, se bomo pogovorili s trenerjem. Analizirali smo jih, imamo še 24 ur, naredili bomo načrt, vse podatke pa bomo zadržali zase.”

Liga prvakov, 2. krog, skupina G:Schalke – MariborSporting – Chelsea

Lestvica:1. Schalke 1 točka2. Sporting 13. Maribor 14. Chelsea 1

Author: Ž. Š., Foto: Getty Images