SK 1 ob 18:30: Nared vsi nogometaši, z izjemo Derviševiča

Liga prvakov 10. Dec 201411:10 > 11:11
Vijoličasti v sredo zvečer v Ljudskem vrtu bijejo zadnjo bitko v skupinskem delu Lige prvakov … V Maribor prihaja Schalke, proti kateremu je letos četa Anteja Šimundže že igrala in v Gelsenkirchnu osvojila veliko točko, čeprav bi lahko z nekaj več zbranosti v obrambi celo zmagala, saj je vodila z 1:0. Knapi se v Bundesligi trenutno vzpenjajo v formi, saj so minuli konec tedna visoko zmagali v Stuttgartu (0:4), toda Štajerci se Nemcev ne bojijo, saj so letos septembra že dokazali, da se lahko z njimi povsem dostojno merijo. Stadio je že zdavnaj razprodan, vstopnic ni več na voljo, Mariborčani pa obljubljajo izjemno navijaško koreografijo na južni tribuni. Navijači vseh vijoličnih generacij se bodo zbirati začeli že ob 18. uri na južni pološčadi, vrata stadiona pa se jim bodo odprla ob 19:15. V kotlu Ljudskega vrta bo nogometašem Schalkeja izjemno težko, morebitna zmaga pa domačim nogometašem prinaša veliko nagrado; drugo zaporedno prezimitev v Evropi, saj bi se uvrstili v izločilne boje Evropske lige. Mariborčani imajo po petih krogih trenutno sicer tri točke, medtem ko je prva vijoličasta generacija, ki je med elito igrala v sezoni 1999/00 zbrala štiri točke in zasedla zadnje mesto. Tri od štirih točk so takrat Vijolice pod taktirko Bojana Prašnikarja osvojile na Olimpijskem stadionu v Kijevu, zmagoviti gol je zabil prav Šimundža. Če bi Maribor v sredo doma premagal Schalke, bi tako prekosil prvo generacijo, saj bi si priigral šest točk. domači želijo v Ljudskem vrtu torej na novo spisati klubsko zgodovino, del tega pa ste lahko tudi vi. Prenos tekme bo namreč ekskluzivno na kanalu SK 1 ob 20:45, toda ne pozabite, da se studijski prenos v družbi voditelja Miha Penka tokrat začne že ob 18:30!


Če bodo Mariborčani želeli zmagati, bodo seveda potrebovali tudi veliko zadetkov, kar pa v zadnjem času v Ljudskem vrtu Vijoličastim ne predstavlja težav … Maribor je na zadnjih štirih domačih tekmah dosegel 15 zadetkov, nazadnje je doma s 4:1 premagal Radomlje. Trenerja Anteja Šimundžo veseli učinkovitost: “Morda nam ja le-ta na kateri izmed prejšnjih tekem manjkala, toda nivo igre je bil vedno visok in smo vedno prihajali v nove priložnosti. Včasih pač ne zadaneš, se pa je strelska forma v zadnjem obdobju izboljšala in pomeni spodbudo pred zadnjo tekmo v sezoni proti Schalkeju. Zadovoljni smo z zmago in prikazano igro. Veliko smo tekli, si ustvarjali priložnosti, štirikrat zadeli. Nekoliko slabše smo le odprli tekmo, a smo po vzpostavitvi ritma prepričljivo dokončali nalogo.”
Letošnje koledarsko leto je bilo za Štajerce najdaljše v zgodovini kluba, saj so igrati letos začeli že 20. februarja, ko so doma gostili Sevillo, zaključili pa ga bodo prav nocoj v Ljudskem vrtu proti Schalkeju. Kot poudarjajo v domačem taboru, bo leto 2014, ne glede na razplet obračuna s Knapi, z zlatimi črkami zapisano v klubski zgodovini. Evropskih tekem se bodo Vijoličasti radi spominjali tudi po tem, da so si doma v Ljudskem vrtu zgradili pravo trdnjavo, ki je letos ni osvojil nihče; ne Sevilla, niti Celtic, Sporting ali Chelsea. Kot poudarja Šimundža, ta podatek domačim vliva še dodatne samozavesti: ” Potrjuje, da smo ekipa, ki lahko na domačem igrišču ob pomoči naših navijačev premaga vsakogar. Verjamem, da bomo izkoristili energijo, ki nam jo daje Ljudski vrt in celotno mesto. Vse skupaj seveda pozitivno vpliva na igralce, na vse nas!”
Šimundža je sicer na tiskovni konferenci pred tekmo o Schakleju govoril z izbranimi besedami, saj ravno v tem delu sezone najbolj blesti, a kot sam pravi, so Mariborčani v formi že od junija, zato se nimajo česa bati. “Tekmeci so z novim trenerjem dobili dodaten zagon, spremenili so tudi postavitev in bo tudi njihova enajsterica precej drugačna kot v Gelsenkirchnu. Z naše strani je energija prava, smo v dobrem stanju, vendar ne živimo v evforiji. Vemo, kako moramo delovati. Schalke je favorit, mi pa bomo iztisnili tudi zadnje atome moči, da bi se znova veselili. Če bi nam kdo pred začetkom tekmovanja ponudil tako uspešno nastopanje v skupinskem delu Lige prvakov in možnost napredovanja v šestnajstino finala Lige Europa, bi to sprejeli z odprtimi rokami,” tako še mariborski strateg.
Nared za tekmo so prav vsi igralci z izjemo Amira Derviševića, ki že cel teden ne trenira zaradi hudega zobobola, vsi pa se radi spominjajo lanskega 12. decembra, ko so v zadnjem krogu skupinskega dela Evropske lige doma premagali Wigan in se uvrstili v šestnajstino finala. Naj se ta uspeh letos torej ponovi!

Author: Luka Svetina, Foto: Getty Images