SK 1 ob 19:45: Juve rešuje čast Serie A; pet let od zadnjega italijanskega polfinala

Liga prvakov 18. Mar 201518:36 > 18:36
V 90. letih je bila italijanska liga najmočnejša na svetu, za naslov državnega prvaka se je borilo kar sedem klubov, ki so jih mediji imenovali “Sedem sester”. Juventus, Milan, Inter, Roma, Lazio, Parma in Fiorentina niso bili uspešni samo na Apeninskem polotoku, izjemno močni so bili tudi na vseh evropskih frontah. Med leti 1989 in 1998 je vsako leto v finalu Lige prvakov zaigral vsaj en italijanski klub, trikrat je bil na koncu prvak AC Milan (z Arrigom Sacchijem in nato Fabijem Capellom), še dvakrat v tem obdobju je v finalu izgubil, enkrat je bil najboljši tudi Juventus, še dvakrat pa je v finalu klonil v prvi eri Marcela Lippija na klopi Stare dame. V finalu je zaigrali še Sampdoria, italijanski klubi pa so zmagovali tudi v finalu Pokala UEFA : Interju je to v 90. letih uspelo kar trikrat, po dvakrat pa še Juventusu in Parmi. Toda; slika je 20 let pozneje povsem drugačna; Serie A je vrsto let v zatonu, liga je izgubila privilegij štirih mest v skupinskem delu Lige prvakov, zadnja evropska lovorika je stara že 5 let, ko je Inter v finalu Lige prvakov na Bernabeu premagal Bayern. Tudi letos sta v elitnem tekmovanju sodelovala samo dva kluba, Juve in Roma, toda Rimljanom se ni uspelo uvrstiti v izločilne boje. Po dolgih letih sicer Italijani končno znova bolj resno jemljejo Evropsko ligo, saj se je kar pet klubov uvrstilo v osmino finala, kjer jim po prvih srečanjih kaže polovično uspešno, toda to ne spremeni dejstva, da imajo Italijani med evropsko elito samo Juventus. Bo po gostovanju nocoj na Westfalnu še tako? Odgovor izveste od 19:45 dalje na programu SK 1!


Če bi Borussia Dortmund nocoj izločila Juventus, bi bili Italijani drugič zapored brez svojega predstavnika v četrtfinalu in peto leto zapored brez predstavnika v polfinalu. Kriza italijanskega nogometa je sicer še globlja, če pogledamo natančneje; od Milanovega zmagoslavja leta 2007 je v osmih letih samo še Inter pod taktirko Joseja Mourinha zaigral v polfinalu, na poti do končnega zmagoslavja.
Juventus je v 90. letih kar trikrat zapored igral finale Lige prvakov, na vseitalijanskem dvoboju na Old Traffordu nato še enkrat leta 2003 proti Milanu, toda v zadnjih letih serijski prvak dlje od četrtfinala ni mogel … Leta 2013 je četa Antonia Conteja po neprepričljivi predstavi izločila Celtic v osmini finala in nato izgubila proti Bayernu, lani pa neslavno izpadla v skupinskem delu. Letos ima Stara dama novega trenerja, Massimilano Allegri pa se zaveda, da bo treba v Dortmundu za preboj dejansko igrati in zabiti kakšen zadetek.

Author: Luka Svetina, Foto: Getty Images