Mbappe prehitel tudi Messija in CR-ja

Liga prvakov 15. Feb 201913:56 > 13:57
Alexander Hassenstein, Getty Images

Kylian Mbappe je komaj dopolnil 20-let pa je že podrl številne rekorde. Tudi v elitni Ligi prvakov.

O Kylianu Mbappeju se pogosto govori kot o največjem talentu svetovnega nogometa. Ko pogledamo številke, ki so mu uspele pri dobrih 20-letih, se zdi, da je prihodnost ekspresno postala sedanjost.

Svetovni prvak je izločilne boje Lige prvakov odprl sanjsko. V 60. minuti prvega dvoboja osmine finala proti Manchester Unitedu je izkoristil natančno podajo Angela Di Marie in zapečatil usodo rdečih vragov. Za Mbappeja je bil to že 14 zadetek na 24 tekmah – šest jih je dosegel v prvi sezoni za Monaco, preostale pa zabil v dresu PSG-ja.

Zanimivo, da je “pravi” Ronaldo toliko zadetkov dosegel v celotni svoji karieri na 16 odigranih tekmah več. Tudi od trenutnih zvezdnikov se prav nihče ne more primerjati z izkupičkom Mbappeja pri 20 letih.

Novinarji Marce so pod drobnogled vzeli 13 nekdanji in sedanjih golgeterjev, da bi jih primerjali s Francozom. Kriterij je bil njihov učinek pri 20 letih in po odigranih 24 tekmah. Analiza je pokazal, da je Mbappe najboljši strelec v zgodovini Lige prvakov mlajši od 21 let.

Lionel Messi je pri 20 letih dosegel dva zadetka v Ligi prvakov, na prvih 24 tekmah pa je dosegel tri manj od Mbappeja. Cristiano Ronaldo je še čakal na prvenec pri svojih 20 letih, po 24 odigranih obračunih pa je imel na računu samo dva zadetka.

Ruud van Nistelrroy je dosegel 18 zadetkov na 24 tekmah, sledijo Pippo Inzaghi (16), Edinson Cavani (15), Neymar in Robert Lewandowski (oba 14).

Številni od naštetih so pri 20 letih še vedno čakali na prvi zadetek v Ligi prvakov, nekateri celo sploh še niso zaigrali v najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju. Zgolj Karim Benzema pa je pri 20 leti dosegel več kot dva zadetka – šest. Bi Mbappe na lestvici strelcev lahko ujel Messija in CR-ja?