UEFA: 30 klubov zaslužilo toliko, kot vsi ostali skupaj

Liga prvakov 16. Jan 20207:42 > 7:43
Christof Koepsel, Getty Images Sport

Kot je zapisano v analizi funkcioniranja klubov pod okriljem UEFA, je leta 2018 30 največjih evropskih klubov zaslužilo toliko, kot 682 ostalih ekip skupaj.

Eurosport piše, da je v poročilu UEFE zaupano, da je 712 klubov iz najmočnejših evropskih prvenstev skupno zaslužilo kar 21 milijard evrov, kar je 20 odstotkov več, kot leto prej.

Največ denarja so na kupček prispevali klubi iz Anglije, Nemčije, Španije, Francije in Italije, ki so pričakovano poskrbeli kar za 75 odstotkov skupne vsote. Še več, le 30 klubov iz najmočnejših lig, je zaslužilo kar 49 odstotkov vsega denarja.

V poročilu je zapisano tudi, da klubi približno 64 odstotkov svojih prihodkov namenijo za plače nogometašev in zaposlenih v klubu, kar je več kot v kateri koli drugi industriji. Dodajajo, da kar 35 klubov za plače nameni več kot 100 milijonov evrov.

“UEFA bo pazljivo spremljala ta trend, ker bi še eno leto močne rasti plač v 2019 lahko dodatno vplivala na operativni prihodek,” so zapisali v poročilu. 

V poročilo niso bili vključeni podatki o prestopih, saj se ti prijavljajo ločeno, čeprav je veliko klubov odvisnih prav od dobrih prodaj svojih nogometašev.