Fantje, žal mi je, zlata žoga je moja!

Liga prvakov 5. Maj. 202216:001 komentar
Delite:
Foto: Guliverimages

Vsi preobrati madridskega Reala v letošnji sezoni imajo en skupni imenovalec, ki sliši na ime Karim Benzema. Francoz v jeseni svoje kariere igra nogomet življenja in dokazuje, da so pri tako kakovostnih napadalcih leta zares zgolj in samo številka. 34-letnik je v tekmovalnem obdobju 2021/2022 brez kančka dvoma kralj nogometnega sveta.

V Madridu biva že od leta 2009. A takrat je z njim v špansko prestolnico prišel tudi nogometaš, ki je v ogromni meri zaznamoval njegovo kariero. Galaktično poletje tistega leta je namreč v vrste belega baleta pripeljalo tudi Cristiana Ronalda, alfo in omego naslednjega desetletja Reala. V naslednjih letih je bila Karimu Benzemaju namenjena vloga prvega pomočnika slovitega Portugalca, ki je v belem dresu rušil rekord za rekordom.

“Benz” je bil idealen partner Ronalda

Ronaldo in Benzema sta se v napadu Madridčanov odlično ujela. Predvsem zato, ker Portugalec v Francozu ni videl konkurenta za status prvega zvezdnika ekipe. Otrok Lyona je namreč mirno živel v senci enega najboljših nogometašev vseh časov. Kljub temu da je bilo mesto v konici napada njegovo, se je večkrat kot v vlogi strelca znašel v vlogi podajalca za Ronaldove zadetke.

Foto: Guliverimages

Ob gledanju Realovih tekem se je gledalcu pogosto zdelo, da “Benz” ob vsakem sprejemu žoge že razmišlja o tem, kako bo zaposlil svojega bolj izpostavljenega soigralca. Brez pretiranega pompa je tako Francoz zbiral lovorike in bil del nepozabne generacije, ki je trikrat zapored osvojila nogometni klubski sveti gral. Medalje mu bodo ostale za vedno, individualne nagrade pa je pobral Cristiano Ronaldo.

Iz Realovega pribočnika v kralja nogometnega sveta

A Portugalčevo obdobje v Madridu se je leta 2018 končalo in Benzema je bil kar naenkrat potisnjen v ospredje. Po vseh letih “pribočništva” se je zdelo, da mu ta vloga ne odgovarja najbolj. Do letošnje sezone, ko je dokončno postal kralj Madrida in začel počasi brisati spomin na svojega dolgoletnega nogometnega “šefa”.

43 tekem, 43 golov. Karim Benzema je v tej sezoni neustavljivi stroj za doseganje zadetkov. In to ne kakršnih koli zadetkov. Navadno udari ravno takrat, ko ga ekipa najbolj potrebuje. Trikrat proti PSG-ju, za zmago proti Sevilli na odločilni tekmi španskega prvenstva, za napredovanje proti Manchester Cityju … Mrežo nasprotnika zatrese v trenutkih, ko Realu teče voda v grlo in ko se zdi, da so galaktiki poraženi in popolnoma odpisani.

V tej je sezoni Francoz resnično mož odločitve, kar nazorno pove podatek, da je izenačil dosežek Cristiana Ronalda iz sezone 2016/2017, ko je slednji v izločilnih bojih Lige prvakov dosegel rekordnih 10 zadetkov. Benzemaju so dolgo časa očitali, da ni napadalec za velike tekme. Letos je vsem po vrsti zaprl usta.

Do odlične forme s telesno preobrazbo

Benzema se je več kot očitno skozi leta igranja v Ronaldovi senci od Portugalca ogromno naučil. Ne le zabijanja golov, ampak tudi nogometnega življenja. V mladosti so ga pestile zasebne težave izven igrišč in nezdrava prehrana, zaradi česar so se mu pogosto nakopičili odvečni kilogrami. O teh danes ni ne duha ne sluha, Francoz je pri 34 letih sijajen atlet, kar je med drugim kot ključen del njegovega preporoda izpostavil tudi Arsene Wenger.

“Benzema je imel do svojega 30. leta dva ali tri kilograme preveč. Zdaj je pravi atlet in posledično eden najboljših napadalcev na svetu. Ne preseneča me, da so danes najboljši napadalci stari 30 let in več. Benzema, Lewandowski, Ibrahimović … To so nogometaši, ki hitro začutijo ritem tekme in s svojimi izkušnjami kaznujejo vsako napako nasprotnika.”

Foto: Guliverimages

Če ne bo če-jev, bo zlata žoga njegova

Odločilni zadetki, krona La lige, finale Lige prvakov. Brez kančka dvoma je Karim Benzema v tej sezoni prvi kandidat za osvojitev zlate žoge. A jasno, nagrada se za zdaj še vedno podeljuje za obdobje celotnega koledarskega leta (k sreči bodo to kmalu spremenili), kar ostalim kandidatom še ponuja nekaj prostora za to, da Francoza sklatijo z mesta najboljšega nogometaša sveta. Dobro, če Benzema osvoji Ligo prvakov, potem lahko verjetno debato o tem, kdo bo prejel najprestižnejšo individualno nogometno nagrado, zaključimo. Če pa je ne in denimo Virgil van Dijk postane svetovni prvak z Nizozemsko …

A tu že prehajamo v tisto sfero, ki je pravzaprav povsem nepomembna. Kaj bo, če bo, ko bo. V tem trenutku je Benzema najboljši nogometaš na svetu. Če zaključimo z včerajšnjo mislijo Pepa Guardiole: “Skozi 180 minut dvoboja z Realom smo bili boljši nasprotnik, a zmaga tisti, ki doseže več zadetkov.” In tisti, ki doseže največ pomembnih, navadno odnese tudi zlato žogo. Veliko presenečenje bo, če to letos ne bo Karim Benzema.

Komentari

Vaš komentar