Na uvodu v Evropo je jasno, kdo je najbolj manjkal Mariboru

Liga prvakov 6. Jul 202222:12 > 22:15 0 komentarjev

Na uvodni tekmi nove sezone, ko je v Ljudskem vrtu v prvem krogu kvalifikacij za Ligo prvakov gostoval Šahtar Soligorsk, je 6.500 gledalcev zaman čakalo na zadetek. V taboru Maribora so pred tekmo v en glas poudarjali, da bo najbolj pomembna realizacija, a je ravno v tem segmentu vijolicam nekaj zmanjkalo, da bi na povratno tekmo odnesli kakšen zadetek prednosti.

Kvalifikacije za Ligo prvakov, 1. krog:

Maribor – Šahtar Soligorsk 0:0

Začetek tekme je bil za Mariborčane precej obetaven. Domači so začeli nekoliko bolj odprto, kot smo morda pričakovali. Antoine Makoumbu je z nekaj lepimi potezami dvignil na noge navijače in poskrbel, da je igra vijoličastih hitro stekla. Šahtar je poredkoma prihajal prek sredinske črte, za zmedo v obrambi Belorusov pa je skrbel predvsem Ivan Brnić, ki je že po nekaj dotikih z žogo na svojem debiju dokazal, da bi lahko bil velika pridobitev vijolic.

V uvodnih 15. minutah sta vratom vratarja Plotnikova najnevarneje zapretila bočna branilca domače ekipe, a sta strela Martina Milca in Gregorja Sikoška zletela mimo vrat. Tudi v nadaljevanju so bil slovenski državni prvaki nevarnejši nasprotnik, v 26. minuti pa so prvič zapretili tudi gostje. Po lepem preigravanju je do strela prišel nekdanji nogometaš Valon Ahmedi, a je s strani meril mimo vrat Menna Bergsna.

Ivan Brnić je pokazal, da bi lahko postal velika pridobitev Maribora.

Baturini zmanjkal “gol” instinkt

A že v 29. minuti so bili še kako nevarni znova Mariborčani. Avtor napada je bil znova Makoumbou, Brnić pa je s podajo našel Nina Žuglja, slednji je preskočil vratarja Plotnikova, a je po njegovem strelu z glavo žogo z golove črte izbil gostujoči branilec. V naslednji akciji je Žugelj poizkusil še s prostega strela, a meril naravnost v Plotnikova. Tokrat so hitro odgovorili gostje, a je Zalim Divanović zgolj nekoliko ogrel Bergsna.

V kombinaciji z res izjemno razpoloženim Makoumbujem je bil Brnić enostavno nerešljiva uganka za branilce Belorusov, a kljub dobri predstavi Maribora sta ekipi na odmor odšli rezultatsko poravnani. Lahko bi bilo drugače, če bi bil v zadnjem napadu prvega dela Roko Baturina ali hitrejši ali spretnejši ali odločnejši, tako pa do polčasa zadetkov ni bilo.

Tudi enakovreden drugi polčas ni prinesel spremembe rezultata

Drugi del so bolje odprli gostje. A vsi trije poizkusi Belorusov so zleteli mimo vrat Maribora. Nato pa se je po veliki napaki nogometašev Šahtarja znova velika priložnost ponudili Roku Baturini. Novinec v majici Maribora je s kakšnih trinajstih metrov neoviran sprožil proti vratom Plotnikova, a na žalost (in začudenje) navijačev zgrešil cilj.

Tudi v nadaljevanju drugega polčasa je bil Šahatar podjetnejši. Gledali smo nekako obratno sliko kot v prvem polčasu, ko je dominiral Maribor. Vijolice so se tu in tam sicer nekoliko prebudile, a na resno priložnost domačih smo morali čakati vse do sodniškega dodatka. Gregor Sikošek je podal v kazenski prostor, Rok Sirk pa je z glavo stresel prečko.

Pred povratno tekmo, spomnimo, ta ne bo v Belorusiji, ampak na nevtralnem igrišču v Turčiji, možnosti za napredovanje tako ostajajo 50:50. Upamo, da slovenski državni prvaki čez teden dni ne bodo obžalovali danes zapravljenih priložnosti. In se spraševali, kaj bi bilo, če bi v vijoličastem še vedno igral Ognjen Mudrinski.