Šimundža ima načrt, a opozarja na kvaliteto Sturma

Evropa 18. Avg 202114:46 > 14:54
Ante Šimundža
Foto: Uroš Skaza

Nogometaši Mure se v četrtek podajajo v lov na uvrstitev v evropsko ligo. Zadnjo oviro predstavlja graški Sturm, v zadnji sezoni tretja ekipa avstrijske Bundeslige. Za varovance Anteja Šimundže boste lahko tako ta kot tudi prihodnji četrtek navijali samo na Sportklubu.

Sturm iz Graza je v slovenskem okolju dobro poznan klub. Zanj so skozi preteklost igrali številni slovenski igralci, tudi trenutno pa ima Christian Ilzer v kadru slovenskega reprezentanta. To je Jon Gorenc Stankovič. Ilzer je ekipo prevzel pred sezono 2020/21 in v Grazu razvil prepoznaven slog igre, v katerem v ospredje silita hitrost in agresivnost na nasprotnikovi polovici.

Ante Šimundža pred tekmo s Sturmom za Sportklub:

Vse to so ob analizi opazili tudi pri Muri, kjer trener Ante Šimundža prav pripravi na nasprotnika posveča ogromno časa. “Sturm že zaradi bližine poznamo zelo dobro. Dobro ga poznamo tudi zaradi spremljanja avstrijskega in evropskega nogometa. Takoj po žrebu smo začeli nabirati informacije, ki jih imamo ogromno,” pred tekmo razmišlja trener slovenskih prvakov, ki največjo nevarnost vidi prav v hitrosti: “Imajo hitrost, dinamiko in agresivnost. To so njihove glavne lastnosti. Z Ludogorcem jih ne moremo primerjati. Gre za povsem drugačni ekipi. Bolgari so bili tehnično na višjem nivoju, Sturm pa ima prednost v fiziki. Ekipa je podkrepljena predvsem s hitrostjo in igra povsem drugačen nogomet kot Ludogorec.”

Šimundža o pritisku pred tekmo: “Naša prioriteta je slovenska liga, Evropa pa je bonus, ki ga skušamo izkoristiti.”

Za Muro bo odločilnega pomena, da bodo igralci znova odigrali tekmo na najvišjih obratih. Igralci se zavedajo kvalitet nasprotnika, a so v navezi s svojim trenerjem v tej sezoni že večkrat dokazali, da se znajo odlično prilagoditi na različne sloge igre evropskih ekip.

“Čaka nas zares težka tekma s kvalitetnim nasprotnikom. Naredili smo določene analize, na zadnjem treningu se bomo osredotočili še na prekinitve. Največja nevarnost nasprotnika so tako imenovane druge žoge, ki jih napadajo in osvojijo ter s posestjo kasneje napadajo globino. Ob tem bi izpostavil še prekinitve. Mislim, da moramo biti prav na to najbolj pripravljeni,” pred tekmo razmišlja Žan Karničnik.

Žan Karničnik bo s soigralci naredil vse, da Mura nastopi v skupinskem delu evropske lige. FOTO: Jure Banfi.

Mura si je že z izločitvijo Žalgirisa zagotovila evropsko jesen, zato obračuna s Sturmom predstavljata nagrado, ki lahko zagotovi igranje v drugem najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju. Igralci so lahko bolj sproščeni, a jih žene želja po novem velikem uspehu.

“Nek naš interni cilj je bil dosežen z uvrstitvijo v najmanj konferenčno ligo. Mislim, da se s tem ne bomo zadovoljili. Vsak od igralcev si želi igrati še nivo višje, v evropski ligi. Prepričan sem, da bomo šli v obe tekmi na polno in si zagotovili preboj v to tekmovanje,” dodaja Karničnik.

Sturm ima v sezoni 2021/2022 prvič po 10 letih zagotovljeno evropsko jesen. Ekipa se je po lanskem tretjem mestu v ligi dodatno okrepila in v sezono vstopila zelo dobro. V avstrijskem državnem prvenstvu so pri treh zmagah, izgubili pa so samo proti Red Bull Salzburgu, ki v Avstriji igra v “svoji ligi”.

Zadnji evropski obračun na Fazaneriji v tej sezoni je na sporedu v četrtek ob 20. uri. Znova bomo prenos popestrili s studijskim delom (od 19.30 naprej) pred in po obračunu, ki ga bomo v živo spremljali tudi na naši spletni strani.

Play-off za evropsko ligo:

NŠ Mura – SK Sturm Graz, četrtek ob 20. uri (prenos na Sportklub 1)

Komentari

Vaš komentar