Slovenski košarkarji navdih tudi za nogometaše Domžal

Evropa 3. Avg 202116:23 > 16:27 0 komentarjev
Nk Domžale
Foto: Martin Metelko

Pred nogometnim klubom iz Domžal je tretji predkrog konferenčne lige in najtežji nasprotnik doslej. Potem ko so izločili luksemburški Swift Hesperange in finsko Honko Espoo, bodo v četrtek gostovali pri 26-kratnem prvaku Norveške Rosenborgu.

Domžale v primeru napredovanja v četrti krog kvalifikacij konferenčne lige čaka močna francoska zasedba iz Rennesa, a še pred tem bodo morali preskočiti visoko norveško oviro. Potem ko je slovenski predstavnik minuli teden v Helsinkih izločil finsko Honko, jutri znova potuje na sever Evrope, kjer se bo v četrtek pomeril z enim od najuspešnejših skandinavskih klubov Rosenborgom.

Po šestih tekmah že ujeli ritem

Šestindvajsetkratni prvak Norveške je že globoko zakorakal v novo sezono, saj je zgolj v domačem prvenstvu odigral  14 krogov. Pri zasedbi iz Domžal so prepričani, da to ne bo igralo bistvene vloge, saj je tudi za njimi že šest tekem, ohrabrujoč pa je tudi podatek, da nasprotnik ne blesti, saj se na ligaški razpredelnici nahaja na petem mestu.

Dejan Djuranović
Dejan Djuranović verjame, da bodo tudi proti Rosenborgu prišli do priložnpsti za zadetek.

»Je najuspešnejši norveški klub, ki je dolga leta igral v ligi prvakov. Mogoče je zadnja leta v tem pogledu manj uspešen. Kljub temu gre za velik klub z zelo organizirano in agresivno ekipo, ki si želi igrati,« je prepričan trener Domžal Dejan Djuranović.

»A tudi mi rastemo. V pripravah smo že dva meseca, odigrali smo štiri evropske tekme in dve prvenstveni, zato mislim, da ne bo težav, da ne bi bili v pravem ritmu. Vlogo bo odigral tudi velik motiv, saj takšnih tekem, kot bo četrtkova, ne igraš vsak teden,« izpostavlja strateg rumenih.

Njihova igra ni tipično skandinavska

V taboru slovenskega predstavnika poudarjajo, da se igra Rosenborga ne razlikuje pretirano od igre Honke. Tudi Norvežani namreč ne igrajo tipično skandinavsko, temveč stremijo k modernemu nogometu, kjer se natanko ve, kako se igra v obrambi, na sredini in v napadu. Tam bo največjo nevarnost za vrata Domžal predstavljal visoki napadalec črnogorskega rodu Dino Islamović, ki ga je Djuranović še posebej izpostavil.

»Je visok in močen igralec, ki redno dosega gole in je v dobri formi. Nevarni so tudi na krilih, kjer so zelo hitri in napadajo v globino. So močni na žogi in želijo igrati. To bo dober izziv za naše igralce,« meni 53-letnik, opozarja pa tudi na nevarnost iz prekinitev, saj za Rosenborg igra kar nekaj visokoraslih nogometašev.

In katere so slabosti moštva, ki je največji evropski uspeh doseglo leta 2008, ko je zmagalo v zdaj že nekdanjemu pokalu Intertoto? »Ko se postavijo visoko in vršijo pritisk, se za njihovo vezno linijo ustvarja prostor, saj se njihova obramba ne pomika visoko. Če bomo to izkoristili in kakovostno podajali, lahko hitro pridemo do igre štiri na štiri ali pet na pet,« pojasni trener kolektiva iz Domžal.

Neučinkovitost v napadu ostaja težava

Domžale kljub uspešnim nastopom v Evropi na dozdajšnjih šestih tekmah v novi sezoni še niso navdušile. Dosegle so le dve zmagi, trikrat so remizirale, v gosteh pa izgubile proti Mariboru. Zanimivo, na prav vseh dvobojih niso zmogle zabiti več kot enega gola, kar kaže na neučinkovitost in težave v napadu.

»Glede na priložnosti, ki smo si jih ustvarili, lahko govorimo o neučinkovitosti v napadu. Nekateri igralci morajo priti še v formo. Za napadalce vemo, da ko jim steče, lahko zabijejo na vsaki tekmi. A včasih rabiš kar nekaj tekem. Lahko smo zadovoljni z dejstvom, da prihajamo do priložnosti tako s prekinitev kot iz igre. Verjamem, da bodo prej ali slej prišli tudi zadetki,« zaskrbljenosti ne kaže Djuranović.

Kdo ve, morda jih bodo navdihnili tudi uspehi slovenske košarkarske reprezentance, ki se na olimpijskih igrah v Tokiu bori za odličja.

»Predstavljajo velik motiv, saj jih spremljajo vsi moji igralci. Tudi jaz sem velik ljubitelj košarke in sem si v celoti ogledal tekmo z Nemčijo Čestitke našim košarkarjem. Vsi smo prepričani, da lahko osvojijo zlato medaljo,« je s košarkarsko noto zaključil nogometni strateg.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!