Stari Fair Play, adijo! Čeferin pripravlja posodobitev

Evropa 23. Mar 202210:41 > 10:43
Foto: Guliverimage

Da obstoječi finančni fair play, ki ga je Uefa sprejela pred prihodom Aleksandra Čeferina, ne deluje, je jasno že nekaj časa. Krovna evropska nogometna zveza tako pripravlja posodobitev, ki prinaša številne novosti, med drugim približek "salary capu", kot ga poznajo v ligah Združenih držav Amerike.

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin že nekaj let napoveduje spremembo sistema F.F.P oziroma finančnega “fair playja”, ki ga poznamo v zadnjih letih. Po poročanju New York Timesa bo desetletje veljavna finančna uredba spremenjena 7. aprila, ko bo upravni odbor Evropske nogometne zveze sprejel nove regulacije finančnega upravljanja klubov pod okriljem Uefe.

A nova ureditev ne bo povsem po željah Čeferina, katerega velika želja je vzpostavitev enotne plačne omejitve, kot jo poznajo v ZDA. Z novim finančnim “fair playjem” prihaja določilo, ki govori o tem, da lahko klubi potrošijo 90 odstotkov tega, kar ustvarijo s prihodki. Ta odstotek se bo v naslednjih treh letih znižal na 70 %, kar bo nato trajno merilo oziroma zgornja meja. Najbogatejši klubi, predvsem PSG in Manchester City, so sicer želeli, da bi ta odstotek ostal na številki 85, a je bil njihov predlog po poročanju Timesa zavrnjen.

Foto: Gulliverimage

Kršitelji bodo izločeni iz evropskih tekmovanj

Uefa bo uredila tudi področje sankcij, ki so bile v starem sistemu precej nedorečene. Tako prihajajo jasno določena pravila o tem, kdaj lahko Evropska nogometna zveza kaznuje kršitelja in kakšne so kazni. Ena izmed novosti je ta, da lahko zaradi nespoštovanja pravil Uefa kršitelje pošlje nižje po lestvici svojih treh tekmovanj in jih iz njih celo izključi – tudi med sezono.

Uefa se medtem intenzivno pogovarja s tistimi klubi, ki kršijo oziroma so blizu kršitve določil starega sistema finančnega reguliranja. Teh ekip naj bi bilo kar 40, Evropska nogometna zveza pa je zanje že pripravila pravilnik, s katerim lahko še vedno sodelujejo v njenih tekmovanjih.

Komentari

Vaš komentar