Evropsko prvenstvo bo gostilo 11 stadionov

Euro 23. Apr 202113:39 > 15:44
Med enajstimi stadioni, ki bodo gostili Euro 2020, bo vendarle tudi münchenska Allianz Arena. Foto: Guliver image

Evropsko nogometno prvenstvo, ki bo od 11. junija do 11. julija letos organizirano po vsej Evropi, bo gostilo 11 stadionov. Odpadel je Dublin, namesto v Bilbau bodo tekme v Sevilli.

Evropska nogometna zveza (Uefa) je pred časom na 12 gostiteljev panevropskega nogometnega prvenstva naslovila zahtevo, naj bodo tribune na tekmah vsaj četrtinsko zasedene. To so zelo hitro, po posvetovanju z lokalnimi oblastmi, potrdila naslednja mesta: Budimpešta, St. Peterburg, Baku, Amsterdam, Bukarešta, Glasgow, Koebenhavn, Rim in London. Več težav je bilo pri treh gostiteljih: München, Dublin in Bilbao.

Danes je izvršni odbor Uefe odločil, da Allianz Arena v Münchnu ostaja na seznamu gostiteljev, saj so bavarske oblasti zagotovile, da bo tekme lahko spremljalo vsaj 14.500 gledalcev. Drugačna usoda pa je dočakala Dublin in Bilbao. Na Irskem, natančneje na Aviva stadionu, tekem ne bo, tri srečanja skupine E bo prevzel St. Peterburg (poleg treh v skupini B in ene četrtfinalne), še dodatno v osmini finala pa bo namesto Dublina dobil londonski Wembley.

Podobna usoda je dočakala tudi Bilbao, a tri tekme skupine E in ena v osmini finala vendarle ostajajo v Španiji. Nov gostitelj bo stadion La Cartuja v Sevilli.

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin, ki ima za sabo pester teden zaradi dogajanja okoli Superlige, je ob tem povedal: “Z organizatorji vseh tekem smo delali zelo marljivo, da bomo v sodelovanju z nacionalnimi zvezami in lokalnimi oblastmi zagotovili varno in praznično vzdušje na prvenstvu. Veseli me, da bomo prav na vseh tekmah Eura 2020 imeli prisotne navijače v živo na stadionih.”

Ob tem se je Uefa zahvalila Dublinu in Bilbau ter lokalnim zvezam in oblastem za vse delo. Tisti navijači, ki so kupili vstopnice za tekme na teh dveh stadionih, bodo dobili povrnjene stroške, imeli pa bodo tudi možnost prednostnega nakupa novih vstopnic na drugem prizorišču. Baskovske oblasti sicer zaradi odstranitve Bilbaa kot gostitelja razmišljajo o pravnih možnostih, da bi jim vrnili 1,2 milijona evrov, kolikor so v pripravah porabili doslej.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje