Zakaj so se že pred tekmo sestali Španci in Portugalci?

Octavio Passos/Getty Images

Španija in Portugalska sta potrdili, da se bosta skupaj potegovali za organizacijo svetovnega prvenstva leta 2030.

Sportklub Slovenija

Pred včerajšnjo prijateljsko tekmo v Lizboni, ki se je na stadionu Jose Alvalade končala z neodločenim rezultatom 0:0, sta španska in portugalska nogometna zveza potrdili dogovor o skupni kandidaturi za organizacijo svetovnega prvenstva leta 2030. 

“Naš dogovor pomeni pomemben korak za ta skupni projekt obeh zvez in tudi držav,” je dejal predsednik španske nogometne zveze Luis Rubiales

Dodal je tudi, da je “nogomet kot šport čudovito orožje za dodajanje nove moči za premagovanje težav v teh težkih trenutkih”.

“Le malo stvari je lahko bolj vznemirljivih kot priložnost za organizacijo svetovnega prvenstva in ne moremo si zamisliti boljšega partnerja od Portugalske. S portugalsko nogometno zvezo gremo z roko v roki,” je poudaril Luis Rubiales

Naslednji gostitelj svetovnega prvenstva leta 2022 je Katar, medtem ko bodo Kanada, ZDA in Mehika štiri leta kasneje prvenstvo organizirali skupaj. 

Odločitev o lokaciji svetovnega prvenstva leta 2030 bo FIFA sprejela leta 2024. Postopek zbiranja ponudb pa se bo začel leta 2022. 

Poleg skupne kandidature Španije in Portugalske so v boju še samostojni Maroko ter Urugvaj, Argentina, Paragvaj in Čile, ki bi turnir organizirali skupaj.