ZDA, Kanada in Mehika bodo gostile SP leta 2026

FIFA

ZDA na SP v Rusiji ne nastopa, a so v Moskvi vseeno prišli do velike zmage - leta 2026 se največji športni dogodek na svetu vrača na področje Severne Amerike.

Getty Images

ZDA, Kanada in Mehika so na dolgo pričakovanem glasovanju v Moskvi za organizacijo Svetovnega prvenstva v nogometu, dobile več glasov kot Maroko, ki je bil edini izzivalec trojici držav, potem ko je več kot 200 predstavnikov oddalo svoje glasove na letnem kongresu FIFA.

Trojica je prejela 134 glasov, Maroko pa 65. “To je neverjeten in hkrati zelo pomemben trenutek za nogomet v Severni Ameriki in v okolici,” je dejal predsednik Ameriške nogometne zveze Carlos Cordeiro

Na mundialu leta 2026 bo tekmovalo kar 48 ekip, kar 16 več kot na prvenstvu čez nekaj dni. Prvič v zgodovini krovne organizacije FIFA pa se bo zgodilo, da bodo kar tri države gostile prvenstvo. 

60 od 80 tekem bo odigranih v ZDA, vključno z vsemi od četrtfinala naprej, medtem ko bosta Kanada in Mehika gostili vsaka po 10 tekem. Finale bo na MetLife Stadionu, le lučaj iz New Yorka. 

ZDA bodo gostile SP v nogometu prvič po letu 1994, potem ko je Katar v glasovanju, polnem korupcije in podkupovanja, dobil kandidaturo za organizacijo prvenstva leta 2022 prav pred ZDA.