Infantino ostro nad ‘dvoličnost zahodnih držav’

Katar 2022 19. Nov 202211:283 komentarji
Foto: AP Photo/Abbie Parr via Guliverimage

Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino je na novinarski konferenci v Dohi pred svetovnim prvenstvom v Katarju dejal, da je možno preživeti tri ure brez piva. S tem se je odzval na odločitev katarskih organizatorjev, ki so dan prej kljub drugačnim poprejšnjim dogovorom prepovedali točenje alkohola pred stadioni.

Infantino je ob tem dodal, da podobna pravila glede točenja alkohola na nogometnih dogodkih veljajo v Franciji, Španiji in na Škotskem. Prvi mož svetovnega nogometa je pretežno zahodne kritike zaradi kršenja človekovih pravic v Katarju ocenil kot dvolične, obenem pa je podprl pravice delavcev migrantov, žensk in skupnost LGBTQ.

“Ne želim vam dajati lekcije o življenju, toda te kritike so v osnovi nepravične, enostranske in hinavske. Za vse, kar smo Evropejci počeli v zadnjih 3000 letih, bi se morali opravičevati naslednjih 3000 let, preden bi začeli dajati moralne lekcije drugim ljudem,” je menil Infantino.

“Obenem se danes počutim kot Katarec, Arabec, Afričan, počutim se kot gej, kot invalid, kot delavec migrant,” je po poročanju AFP dodal Infantino.

Katarski uradni predstavniki so kritike na njihov račun, predvsem glede položaja tujih delavcev in pravic istospolnih parov ter žensk, označili kot rasistične, saj naj bi bila izrečena na podlagi dvojnih meril.

Izpostavili so še velike reforme, ki so jih v zadnjih letih napravili pri pogojih za delo in varnost delavcev migrantov, ki so gradili stadione in drugo infrastrukturo za SP.

Komentari

Vaš komentar