Kralj strelcev Barišić upa na vpoklic v reprezentanco

Nogomet 30. Nov 202113:27 > 14:37 2 komentarja
Maks Barisic
Maks Barišič morda ne bo zamenjal rumeno-modre barve, a bo vseeno pozimi član novega kluba. Foto: Aleš Fevžer

Nogometaš Kopra Maks Barišić v boju za naziv najboljšega strelca slovenskega nogometnega prvenstva vse bolj beži zasledovalcem. Po zadetku v Šiški proti Bravu je vpisal že svojega enajstega in nase vse glasneje opozarja tudi tujino. "Zavedam se, da bo s takšnimi igrami prej ali slej prišlo tudi do tega,” je v pogovoru za Sportklubovo oddajo Pod prečko med drugim povedal nogometaš.

Maks Barišić je letos zagotovo prvo ime Kopra. Nogometni klub z Obale tudi na račun zadetkov izvrstnega krilnega nogometaša ne prepusti vodstva v Prvi ligi Telemach. Primorec jih je v osemnajstih krogih dosegel že enajst in trdno sedi na čelu lestvice najboljših strelcev prvenstva. Pod svoj zadnji zadetek se je podpisal v nedeljo, ko je na povsem razmočenem igrišču v Šiški zabil Bravu.

“Bilo je kar mokro. Videti je bilo, kot da igramo vaterpolo in ne nogometa,” je razmere na nedeljskem dvoboju, ki so bile na meji regularnega, pokomentiral Maks Barišić.

Prvotni cilj že izpolnil, sedaj si je postavil novega

Napadalni vezist v primerjavi z lansko sezono, ko je mrežo zatresel le dvakrat, v letošnji doživlja pravi strelski preporod. Tudi cilj, ki si ga je zastavil poleti, je po polovici odigranega prvenstva že presegel. “Na začetku sezone bi bil zadovoljen že z desetimi goli, a mi je to uspelo doseči razmeroma hitro. A postavil sem si že nove cilje. Če se bo le dalo, upam, da pridem do dvajsetih zadetkov.”

Pogovor z Maksom Barišićem:

In čemu 26-letnik pripisuje vrhunsko strelsko formo? Prepričan je, da je eden od razlogov tudi zamenjava igralnega položaja, saj sedaj kot desničar igra na levem krilu, posledično pa veliko lažje prihaja do strelov.

“Lani sem pod trenerjem Miranom Srebrničem v sistemu 4-2-3-1 igral desno krilo. Po prihodu Rodolfa Vanolija smo postavitev spremenili v 3-5-1-1, kjer sem igral neke vrste polšpico, kar ni delovalo najbolje. Posledično so bile tudi igre posameznikov veliko slabše,” meni igralec vodilne zasedbe slovenskega prvenstva.

Kot je po gostovanju pri Bravu ocenil njegov trener Zoran Zeljković, so lahko v Kopru z doslej doseženim vsekakor zadovoljni, še toliko bolj po bledih predstavah v pripravljalnem obdobju, kar priznava tudi Barišić.

Maks Barišić
Maks Barišić (Foto: Miha Gorela)

“Na pripravah nismo bili videti tako, kot se sedaj odvija v prvenstvu. A očitno smo rabili čas, da se navadimo na nove soigralce. Prišlo jih je kar nekaj. Zdaj kot celota delujemo zares dobro. Moramo pa ostati skromni in z nogami trdno pri tleh. Če bomo delali tako naprej, sem prepričan, da nam bo uspelo.”

V Italiji mu ni bilo lahko

Z zadetki in dobrimi predstavami se sicer povečuje tudi zanimanje tujih klubov zanj. Izkušnje z igranjem v tujini Barišić že ima, saj je kar osem sezon nastopal v Italiji. Večinoma za nižjeligaša Catanio, vmes pa se mu je ponudila tudi priložnost za odhod v mladinsko moštvo slovitega Milana.

“Tam sem se v osmih letih veliko naučil o nogometu. V Italiji sem začel nogomet igrati profesionalno. Sem pa rabil eno leto, da sem se prilagodil slovenski ligi, ki je verjetno tudi nekoliko manj taktična,” pravi in doda, da so bili v tem obdobju tudi pomisleki, kako peljati svojo kariero dalje.

Maks Barišič je v izjemni strelski formi.

“Ni bilo lahko. Bil sem pod pogodbo Catanie in ko sem prišel v zadnje leto dogovora, so si želeli, da ostanem. Kot je v nekaterih klubih običajno, zaradi tega pride tudi do izseljevanja. Zaradi tega sem toliko časa vztrajal tam. Na koncu mi je uspelo prekiniti pogodbo in se vrniti v domače okolje.”

O morebitnih snubcih, ki bi si ga v zimskem prestopnem roku želeli v svojih vrstah ne razmišlja, temveč zatrjuje, da je z mislimi le pri Kopru. Se pa zato ne bi branil vpoklica selektorja Matjaža Keka, ki ga s slovensko vrsto nova reprezentančna akcija čaka marca prihodnje leto. “Upajmo, da bo prišlo tudi do vpoklica,” skromno zaključi najboljši strelec Kopra v letošnji sezoni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje