La Liga se poslavlja z vrha, nanj se vrača Premier liga!

La liga 18. Mar 202116:40
Getty Images

Po osmih letih je na vrhu lestvice najmočnejših evropskih lig glede na jakostni koeficient Uefe prišlo do spremembe. Na vrh se je vrnila angleška Premier liga!

Španci so kar osem let kraljevali na vrhu lestvice, glavni razlog pa so bili serijski evropski uspehi. Real Madrid in Sevilla sta v prejšnjem desetletju blestela v ligi prvakov in evropski ligi, v zadnjih dveh sezonah pa so španski klubi zelo popustili. To se pričakovano pozna na omenjeni lestvici evropskih lig.

Do spremembe je prišlo po odigranih tekmah osmine finala lige prvakov. Premier liga je po uspehih svojih klubov izenačila koeficient s špansko La Ligo, do izteka te sezone pa bodo Angleži vsekakor prišli do lepe prednosti, saj ima Anglija v evropskih tekmovanjih v igri še šest klubov (Liverpool, City, Chelsea, Manchester United, Tottenham in Arsenal), Španija pa samo tri (Real Madrid, Villarreal in Granada).

Wikipedia/Uefa

Angleško in špansko državno prvenstvo na jakostni lestvici koeficientov kraljujeta že od leta 1999 naprej. Do takrat je prvo mesto zasedala Serie A, nato pa sta se ves čas v vodstvu izmenjevali samo La Liga in Premier liga. Prednost Angležev se bo v naslednjih letih skoraj zagotovo izrazito povečala, saj bodo Španci v prihodnji sezoni ostali brez koeficienta iz sezone, ko je Real osvojil ligo prvakov, Sevilla pa evropsko ligo.

Letošnja evropska sezona je za španske klube prava katastrofa. Barcelona, Atletico Madrid in Sevilla so svojo pot v ligi prvakov sklenili že v osmini finala.