Puyol bo Barci pomahal v slovo

La liga 5. Mar 20149:54 > 9:57

Ljubljana – Legendarni branilec in kapetan Barcelona, Carles Puyol, je prekinil medijska namigovanja in na posebni novinarski konferenci sporočil, da se po koncu sezone poslavlja od katalonskega velikana.

Na Camp Nou je prišel leta 1995, ko je štel vsega 17 let. Do danes je postal nezamenljivi del moštva in nesporni vodja, ki je Barcelono popeljal do številnih lovorik v zadnjih letih. V prvo ekipo ga je štiri leta po prihodu povabil Louis van Gaal. Debitiral je 2. oktobra na srečanju proti Rayu Vallecanu (2:0), vse ostalo je zgodovina.

Puyol se je pred kratkim vrnil na igrišče po dveh težkih operacijah, a je več časa preživel na klopi, kot na zelenici. Ikona današnje Barcelone, ljubljenec navijačev, gladiator na terenu in vodja v slačilnici. Nekaj odlik Puyola, ki ga v Kataloniji ne bodo nikoli pozabili. “Po dveh operacijah se težko vračam na raven, ki jo zahtevam sam od sebe za nadaljevanje. Zato sem sprejel to odločitev,” je pojasnil Puyol.

V slabih dveh desetletjih je za Barcelono odigral prek 500 tekem. Kje bo nadaljeval kariero, še ne ve, izključil ni niti konca kariere. “Nisem se še odločil, ali bom nadaljeval s kariero v katerem drugem klubu. Vem samo, da potrebujem daljši odmor, nato pa se bomo odločil, kako naprej,” je dodal Puyol. Na namigovanja španskih novinarjev, da bi kariero utegnil nadaljevati v ZDA, ni odgovoril.

Začel kot vratar
Le malo ljudi ve, da je Puyol, ki danes velja za prototip sodobnega branilca, kariero začel kot vratar. Zaradi težav z ramenom se je kasneje preselil v napad, ob prihodu v slovito La Masio pa so ga trenerji postavili na mesto defenzivnega vezista. Kaj kmalu je končal v osrčju obrambe, kjer je zelo uspešno preigral večino svoje kariere.

Author: Ž. Š., Foto: Getty Images