Barcelona za okrepitve porabila 40 milijonov več od Reala

La liga 11. Avg 201414:11 > 15:57

Ljubljana – Da v nogometu ne poznajo krize, je znano že nekaj časa. Pet največjih zapravljivcev je slab mesec pred koncem poletnega roka za okrepitve že zapravilo več kot pol milijarde evrov. Na prvem mestu Barcelona, ki je pošteno prevetrila svojo zasedbo.

Potem ko je zadnjih nekaj let z nakupi v poletnem prestopnem roku prednjačil madridski Real (slednji sicer tudi letos ni bil ravno med najbolj varčnimi), je letos primat prevzela Barcelona. Katalonci so po prihodu novega trenerja Luisa Enriqueja za lepo število sprememb poskrbeli tudi v igralskem kadru.

Thomas Vermaelen, ki je iz Arsenala prišel za 19 milijonov evrov, je že šesta okrepitev Barcelone v poletnem prestopnem roku. Skupno je klub iz Camp Noua zapravil kar 162 milijonov evrov. Največ seveda za Luisa Suareza (81 milijonov evrov), prav poceni pa niso bili niti Ivan Rakitić, Jérémy Mathieu, Marc-Andre Ter Stegen ter Claudio Bravo.

Z nakupom belgijskega branilca, ki naj bi predstavljal dostojno zamenjavo za kapetana Carlesa Puyola, se je Barcelona zgolj utrdila na prvem mestu največjih zapravljivcev letošnjega poletja.

Katalonci so tako zapravili celo 42 milijonov evrov več od najhujšega rivala iz Madrida. Real je večino od 120 milijonov evrov porabil za Jamesa Rodrigueza in Tonija Kroosa.

V TOP 5 so trenutno še Liverpool (113), Chelsea (93) in drugi velikan iz Madrida, Atletico. Colchonerosi so z nakupom Jana Oblaka (16) poskrbeli tudi za najbolj odmeven vratarski prestop letošnjega poletja.

Katalonci so v projekt “nove Barcelone” za zdaj vložili trikrat več kot v zadnjih treh prestopnih rokih skupaj. Več kot očitno se želijo vrniti na vrh La lige, visoke cilje pa imajo tudi v Ligi prvakov. Ob visoko postavljenih standardih v preteklosti visok poraz proti Bayernu pred dvema sezonama oziroma neslaven izpad v četrtfinalu v minuli sezoni pač ne pride več v poštev.

Author: Ž. Š., Foto: Getty Images