Messi vs. CR7: Kdo bo uspešnejši v soboto?

La liga 23. Okt 201414:32 > 14:35

Ljubljana – Moderni nogomet bi si težko zamislili brez Cristiana Ronalda in Lionela Messija, dveh nogometašev, ki sta osvojila praktično vse nagrade, ki jih je možno osvojiti. Zdi se, da njuno rivalstvo ne pozna meja, a sama drug o drugemu ne želita veliko govoriti. Pred sobotnim El Clasicom (ob 18:00 v živo na SK 1) poglejmo nekaj primerjav med Portugalcem in Argentincem.

Skupaj imata šest Zlatih žog (Messi 4, Cristiano Ronaldo 2). Eden obožuje glamur, drugi o zasebnem življenju ne govori veliko. Eden je boljši z desno nogo, drugi najboljše poteze kaže z levico. Eden je pri svojih 185 centimetrih prototip sodobnega športnika, drugemu so vse od rane mladosti prigovarjali, da je z višino 169 centimetrov enostavno premajhen za profesionalni šport. Enega sponzorira Nike, drugega Adidas. Sta v samem vrhu najbolje plačanih športnikov na svetu in se lahko pohvalita s številnimi zvestimi navijači.

Vprašanja ni. Govorimo o dveh najboljših nogometaših ta hip, a vseeno se postavlja enigma: Kdo je boljši? To se sprašujejo novinarji, navijači, trenerji in verjetno tudi preostali nogometaši. Vsi, razen Cristiana in Lionela. “Tu ni rivalstva. Ustvarjajo ga mediji, ki želijo, da se pomeriva med seboj, toda jaz se nikoli v življenju nisem zapletel s Cristianom,” je bil jasen Messi.

“Normalno, da naju ljudje primerjajo. Na to sva navajena. Midva sva kolega na terenu, vendar izven njega se ne poznava,” je pred kratkim dejal Ronaldo: “Izven zelenice nimam posebnih odnosov niti z ostalimi igralci.”

In ravno zaradi te karakternosti Ronalda, ki smo se ga navadili kot glasnega, teatralnega in samovšečnega, govorimo o velikih razlikah z Messijem. “Jaz mislim, da sem boljši,” je večkrat dejal Ronaldo: “Vendar ne morete primerjati Ferrarija in Porscheja, ker sta to drugačna avtomobila.”

In medtem ko je Ronaldo vseskozi v središču pozornosti, Messi nima nič proti mirnemu in skromnemu življenju, ko ne nosi dresa Barcelone ali Argentine. “Čeprav je povsem mogoče, da ni človek, glede na to, kako igra, je dobra stvar, da on za sebe misli, da je,” je Messija opisal soigralec Javier Mascherano, s podobnim vprašanjem, ali je Messi sploh človeško bitje, se ukvarja tudi Radamel Falcao: “Nisem povsem prepričan, ali je on pravi igralec ali lik iz Play Stationa.”

In tudi to je del rivalstva, saj tisti, ki hvalijo Ronalda, želijo še bolj slikovito opisati mojstrstvo Portugalca. “Ljudje pogosto govorijo: To je novi George Best. To je prvič, da je to kompliment za mene,” je dejal George Best, ki je tako kot Ronaldo pri Manchester Unitedu nosil številko 7. “On je v nogometu to, kar je bil Michael Jordan v košarki. Oba sta blagoslovljena s talentom, ki ga pred tem še nismo videli,” je Ronalda hvalil Carlos Queiroz.

A medtem, ko Michael Jordan v svojih zlatih časih v ligi NBA ni imel svojega “Messija”, v današnjem nogometu celotni svet čaka na medsebojne obračune Ronalda in Messija.

Prvič sta se srečala v polfinalu Lige prvakov leta 2008, ko je Ronaldov Manchester slavil z 1:0, leto dni kasneje je v finalu Messijeva Barcelona slavila z 2:0, nato pa je Messi nanizal še štiri zaporedne zmage proti Ronaldu. Slednji je z Realom Messija prvič ugnal v finalu španskega kraljevega pokala (1:0) leta 2011, no že teden dni kasneje je Messi Barcelono sredi Madrida z zmago 2:0 popeljal v finale Lige prvakov.

V soboto se bosta Ronaldo in Messi na nasprotnih straneh znašla že 26. Messi se je do sedaj veselil 12 zmag, Ronaldo zgolj sedem, šestkrat pa se je srečanje končalo brez zmagovalca.

Ne glede na razplet sobotnega El Clasica, je malo možnosti, da bosta Ronaldo in Messi govorila drug o drugemu, ona dva pač nista Maradona in Pele …

No, svoj pogled, kdo je najboljši na svetu pa ima kot vselej kontroverzni Zlatan Ibrahimović. “Messi morda ima štiri Zlate žoge, toda meni se vsaj ni potrebno povzpeti na škatlo, da bi vzel čokoladico iz aparata. Kar pa se tiče Ronalda, on je najboljši gledalec na svetu. Vseskozi gleda, kako mu Messi odnaša vse nagrade.”

Author: Ž. Š., Foto: Getty Images