Katalonska neodvisnost? Morda, toda za clasico se nam ni treba bati…

La liga 10. Nov 201416:13 > 16:14
V Kataloniji so minuli konec tedna izvedli t.i. posvetovalni, neuradni referendum o neodvisnosti te avtonomne španske pokrajine, ki si v zadnjih letih spet na glas prizadeva za samostojnost. Več kot 80 odstotkov udeležencev je neodvisno Katalonijo podprli, od 5,4 milijona povabljenih na referendum (vsi starejši od 16 let) pa se je glasovanja udeležilo približno 2,25 milijona ljudi. Katalonski voditelj Artur Mas je glasovanje že označil za popoln uspeh, saj je Katalonja po njegovem mnenju zdaj še korak bližje razpisu uradnega referenduma, kateremu vsaj zaenkrat ostro nasprotuje Madrid. V prestolnici so namreč že spomladi vprašanje predali ustavnemu sodišču, ki je izvajanje referenduma zadržalo, kar je še dodatno povečalo večno razpoko v odnosih na relaciji Madrid – Barcelona. Španska vlada na čelu z “desničarjem” Marianom Rajoyjem je posvetovalni referendum že označila za nič vrednega, saj ne bo imel nobenih političnih in pravnih učinkov, vseeno pa je po mnenju analitkov to še en korak na poti v katalonsko samostojnost. Ljubitelji nogometa se že dlje časa sprašujejo, kaj bi osamosvojitev Katalonije pomenila za nastopanje Barcelone v Primeri division in kakšna bi bila usoda najpomembnejšega nogometna derbija na svetu, “clasica”. Tudi v španski vladi so začutili, da lahko nekatere Katalonce tudi na ta način prepričajo, naj ostanejo del Španije, zato Barci grozijo z izključitvijo iz lige. A to so le prazne besede; ne glede na usodo Katalonije bi se rešitev v skupno dobro že našla, saj “clasico” vsem stranem prinaša preveč denarja, da bi se mu zaradi zakonov preprosto odpovedali.


Ko govorimo o velikih derbijih med Barcelono in Realom, je vprašanje katalonske neodvisnosti in suverenosti vedno vroča tema. Seveda, FC Barcelona je simbol katalonskega boja za samostojnost, v času režima Generala Franca se je katalonsko lahko govorilo le na stadionu Camp Nou, podobno kot v Baskiji na stadionu Athletica Bilbaa. Katalonska neodvisnot bi Španijo zagotovo pretresla ekonomsko, gospodarsko in politično, saj gre vendarle za najbolj bogato tamkajšnjo pokrajino, toda nogometni pretres je med vsemi realno še najmanj verjeten. Najprej se je potrebno vprašati, kaj je Katalonija prispevala španski nogometni reprezentanci?
Furia Roja je desetletja veljala za “luzersko” reprezentanco, ki je na praktično vsak velik turnir pripotovala kot favorit za naslov prvaka, a je zares ustvarila le eno šampionsko generacijo, ki pa je šest let tako dominirala, kot nobena druga pred njo. Španija je med leti 2008 in 2012 osvojila tri velike turnirje zapored, dvakrat evropsko prvenstvo in tudi mundial, ekipa pa je bila zgrajena okoli sanjske Barcelonine zvezne vrste, ki so ji poveljevali Xavi, Iniesta in Busquets, v obrambi pa jo stabilizirala Carles Puyol in Gerard Pique. Pedro, Fabregas, Jordi Alba in Victor Valdes so še štirje drugi člani zlate generacije, ki jih je prispevala Katalonija. Sedem od enajstih mož v udarni enajsterici ob zmagi Španije na EURO 2013 do 21 let je bilo Kataloncev. Še naprej nogometna akademija “La Masia” velja za najbolj uspešno v Španiji in španski nogomet bi samo na račun reprezentance ogromno izgubil, če Kataloncem ne bi bilo dovoljeno igrati v Ligi. Res pa je tudi, da bodo Katalonci raje oblikovali svojo reprezentanco, ki bi bila trenutno po moči povsem enakovredna Španiji.
Največ pa bi na račun izključitve Barcelone iz Primere izgubil klubski nogomet. Španska liga ima v Evropi velike uspehe, uspešno konkurira Premiershipu v dvoboju za naziv najmočnejšega državnega prvenstva, brez Barcelono pa bi vrednost zagotovo padla. Izgubila pa bi tudi največjo tekmo na svetu, Clasico. Tekmo, ki je v zadnjih 15 letih iz leta v leto medijsko bolj odmevna, vsako leto se jo proda v več držav. Gladanost po svetu je višja od “superbowla”. Mar španska nogometna zveza potemtakem res ne bi naredila izjeme in Barceloni pustila igrati v Primeri? Mar se španska vlada res ne bi potrudila, da za dobrobit (berui dobiček) vseh strani spremeni svoje toge zakone? Ne pozabimo, da se španska liga v globalnem smislu marketinško predstavlja kot liga BBVA. BBVA je banka in nič drugega, kot tudi EBEL liga nosi ime po banki. Pa v njej igrajo slovenski, madžarski, italijanski klubi …
Ne glede na katalonsko pot v samostojnost prihodnost “clasicov” ni ogrožena. Zato, ker se izključitev Barcelone iz Lige preprosto nikomur ne splača.

Author: Luka Svetina, Foto: Getty Images