Španski mediji: Enrique zapravil izjemno priložnost Barcelone!

La liga 5. Jan 201510:36 > 10:37
Minuli konec tedna so v Španiji odigrali tekme 17. kroga v Primeri Division, potem ko so med prazniki nogometaši, za razliko od Angležev, počivali. Zadnji krog Lige je prinesel kar nekaj presenečenj, med drugim sta izgubila oba španska velikana, tako Real Madrid kot Barcelona, kar so znali izkoristiti španski prvaki. Atletico Madrid je že v soboto doma premagal Levante s 3:1, v nedeljo pa sta izgubila najprej Real Madrid v Valencii (2:1), nato pa še Barcelona v San Sebastianu proti Realu Sociedadu (1:0). Če si je galaktični klub po rekordni seriji zmag spodrsljaj na neugodnem gostovanju na Mestalli pravzaprav lahko privoščil, to nikakor ne velja za Barcelono, ki je imela v preteklosti v Baskiji vselej ogromno težav in tam v zadnjih sezonah praviloma ni zmagovala. Prav zato španske nogometne medije čudi dejstvo, zakaj je trener Luis Enrique prvo tekmo v novem letu 2015 začel brez Neymarja in Lea Messija v začetni enajsterici. Enajsterica je bila spet drugačna, kot na prejšnjih tekmah, mediji pa menijo, da je za poraz kriva trenerjeva rotacija igralcev.


Asturijec niti na eni izmed 25 uradnih tekem v letošnji sezoni ni uporabil enake enajsterice. Neverjetno se je zgodilo v nedeljo, ko je Messija pustil na klopi za rezervne igralce. Tudi Dani Alves sicer ni igral, saj se je južnoameriški trio vrnil iz domovine nekoliko pozneje kot ostali … Doma so, kakopak, preživeli božično-novoletne praznike. Še bolj kot poraz navijače Barcelone boli zapravljena priložnost, da bi se ekipa prebila pred večne tekmece iz Madrida, ki imajo tekmo manj, tako pa zaradi poraza ob tekmi več ostajajo točko za Realom.
V San Sebastianu je Barca to pot kapitulirala relativno hitro; samo po dveh minutah je Real Sociedad povedel z avtogolom Jordija Albe, brez svojega prvega zvezdnika Messija pa so Katalonci na igrišču delovali izgubljeno. Ob Argentinčevi odsotnosti je Enrique računal, da bo izraza prišel nekdanji Liverpoolov as Luis Suarez, ki je v napadu začel skupaj z Munirjem el Haddadijem in Pedrom Rodriguezom, a je trojka razočarala. Bilo je evidentno, da ni uigrana.
Po polomu na klopi Manchestra Uniteda je bil tako po dolgem času spet pohvaljen trener Sociedada David Moyes, ki je po tekmi blestel v intervjujih za televizijske kanale: “Barcelono smo veliko gledali in se spraševali, kako priti do rezultata. Danes smo dobili to priložnost, da se jim zoperstavimo in znali smo jo izkoristiti.”
Enrique je moral po tekmi opravičevati svojo odločitev, da Messija, Neymarja in Alvesa pusti na klopi za rezervne igralce. “Vsi trije imajo za seboj dolgo pot iz Južne Amerike, zato niso veliko trenirali. Nisem želel tvegati in z njimi igrati od prve minute,” je povedal Asturijec, ki je sicer vse tri v igro vendarle poslal v drugem polčasu. A to Enriqueju nič ne pomaga; Barca je v preteklosti bodisi zmagovala bodisi igrala lepo za oko, zdaj ji ne uspeva nič od tega. Kot piše El Mundo Deportivo, je usoda Enriqueja vse bolj negotova, saj se zdi, da ne prepriča ne navijačev, igralcev in šefov.

Author: Luka Svetina, Foto: Getty Images