Ronaldo: Jokal sem vsak dan, nato pa sprejel odločitev

La liga 3. Okt 201716:37 > 16:59
Denis Doyle, Getty Images Sport

Eden izmed največjih nogometnih zvezdnikov Cristiano Ronaldo je za portal The Players Tribune spregovoril o svojem otroštvu.

Cristiano Ronaldo je svojo nogometno pot sicer začel na rodni Madeiri, ki pa jo je zapustil že v najstniških letih, ko je postal član mladinske akademije Sportinga iz Lizbone. Hiter odhod od doma je bil za danes enega izmed najboljših nogometašev na svetu zel zahteven.

Jokal sem skoraj vsak dan. Sicer sem ostal na Portugalskem, a kljub temu se mi je zdelo, da sem odšel v drugo državo. Naglas je bil tako drugačen, da sem mislil, da vsi govorijo v tujem jeziku. Tudi kultura je bila drugačna. Nikogar nisem poznal, zato sem bil zelo osamljen. Zaradi revščine me je družina lahko obiskala le enkrat na štiri mesece. Zelo sem jih pogrešal in to me je zelo bolelo. Nogomet je bil tisti, ki me je gnal naprej. Zavedal sem se, da lahko na igrišču delam stvari, ki jih drugi vrstniki niso zmogli. Spomnim se, da je enkrat en fant rekel drugemu, če je videl kaj sem naredil, in da sem prava zver,” se časov iz Sportingove akademije spominja Ronaldo.

Printscreen

Portugalec je nato v karieri osvojil skoraj vse, kar se osvojiti da. Iz Sportinga je prestopil v Manchester United, angleškega velikana pa je leta 2009 zamenjal za Real Madrid in izpolnil otroške sanje. Postal je tudi prava ikona portugalske izbrane vrste, s katero je leta 2016 osvojil evropsko prvenstvo. Ronaldo je v pogovoru razkril, da se je glavni razlog za njegovo odlično kariero zgodil, ko je bil star vsega 11 let.

Velikokrat sem slišal, da so za mojim hrbtom govorili o moji majhnosti. Vse to je resnica. Bil sem majhen in suh, povsem brez mišic. Pri 11 letih pa sem se morda tudi zaradi tega odločil, da moram delati veliko več kot drugi. Vedel sem, da imam talent. Odločil sem se, da ne bom več igral kot otrok, in da se ne bom več obnašal kot otrok. Sprejel sem odločitev, da bom treniral tako, kot da sem najboljši na svetu. Ne vem zakaj sem začel tako razmišljati. To mi je govoril notranji glas, ki ni nikdar utihnil. Ko sem izgubljal, sem se počutil, kot da umiram od lakote. A tudi ob zmagah, sem bil lačen uspeha in napredka,” je še zapisal Ronaldo.

Portugalec je razkril tudi kako je izboljšal svoje fizične predispozicije.

Ob večerih sem se izmuznil iz šolskega centra, da sem lahko dodatno treniral. Zato sem postajal vse večji in hitrejši. Na koncu so tisti, ki so govorili, da sem suhec, vame gledali, kot da je konec sveta. Ko sem dopolnil 15 let, sem se na enem izmed treningov obrnil proti skupini soigralcev in jim dejal, da bom nekoč najboljši na svetu. Smejali so se, saj takrat nisem bil niti v prvi ekipi Sportinga. A v to sem zares verjel,” je zaključil Ronaldo.