Kdo je krivec za debakel Reala?

La liga 26. Jan 201814:27 > 14:35
Getty Images

Real je proti Leganesu v španskem kraljevem pokalu doživel novo ponižanje in padel v še globjo krizo, iz katere ne najde izhoda. Kdo je krivec za debakl Reala?

“Katastrofa.” “Potop Reala.” “Sramota in ponižanje.” To so le nekateri naslovi, ki dominirajo na naslovnicah španskih medijev po novem senzacionalnem porazu Reala. Že pred časom je izgubil vse možnosti za ubranitev naslova španskega prvaka, sedaj je končal tudi z nastopi v kraljevem pokalu. Če zapišemo, da je Real padel v globoko krizo, verjetno nismo daleč od resnice. Je pa potrebno dodati, da govorimo o krizi epskih razsežnosti.

V kraljevem pokalu jih je šokiral mini mestni tekmec Leganes in to na Santiago Bernabeuu in po zmagi na prvi tekmi z 1:0. Bi lahko bilo še slabše? Ko so navijači mislil, da nižje ne gre, je sledil nov šok, novo ponižanje.

Če Zinedine Zidane v lanski sezoni ne bi osvojil vsega, kar je osvojil, bi bil verjetno danes že nekdanji trener Reala, česar se dobro zaveda. “To je moja napaka, jaz sem odgovoren,” se je Francoz po porazu z Leganesom posul s pepelom. “Uspavali smo se po zmagi na prvi tekmi. V prvem polčasu, kot da nismo igrali. Nismo igrali, kot bi morali. Preteklosti ne moremo spremeniti, moramo misliti na prihodnost,” se kot stara plošča ponavlja Zizou, pred katerim je še zahteven prvenstveni obračun proti Valencii: “Še naprej se bomo borili, ne ostane nam nič drugega, kot da analiziramo napake in delamo naprej. Druge rešitve ni.”

Real v prvenstvu po polovici sezone za Barcelono zaostaja 19 točk in še izpadel iz kraljevega pokala, sezono pa lahko vnovič reši samo z zmago v ligi prvakov. Jasno je, da bo Zidane ostal brez služne, če bo PSG močnejši. Ob predpostavki, da ga ne bi odnesel že kakšen predhodni poraz. “To je povsem jasno, jaz sem odgovoren za to situacijo. Jaz sem tisti, ki mora najti izhod iz te situacije. Moramo najti način, kako bomo bolj učinkoviti,” se realnosti dobro zaveda Zidane.

Francoz prav veliko časa za iskanje rešitev nima. Prvi obračun z Neymarjem in druščino Real čaka že 14. februarja, povratna tekma sledi dva tedna kasneje. Po zaušnici Leganesa je zahtevna in uspehov vajena madridska publika igralce in strokovno vodstvo z zelenice pospremila z žvižgi. Več kot jasno sporočilo in ne samo za Zidana in igralce, temveč tudi predsednika Florentina Pereza.

Čeprav bo trener prvi plačal ceno, je pri Realu glavni krivec vselej predsednik, saj je on tisti, ki sprejema glavne odločitve. In navijači od Pereza pričakujejo spremembe. Morda je predsedniku Reala danes žal, da se za zamenjavo trenerja ni odločil že po El Clasicu …

Če bo Real kiksnil še v ligi prvakov, bo to za klub ena najslabših sezon v celotni zgodovini. Fiasko epskih razsežnostih, kakršnih v Madridu niso vajeni. Bo Perez odreagiral in zamenjal trenerja ter tako poskušal predramiti ekipo pred ključnim obračunom s Parižani ali bo Zidanu dal še eno priložnost in tvegal popolni potop? Že po obračunu z Valencio bi moralo biti marsikaj jasno.