Diego Simeone – ljubljenec vseh navijačev Atletica

La liga 18. Maj 20183:49 > 3:52
Denis Doyle, Getty Images Sport

V zadnjih nekaj dneh ste zagotovo velikokrat prebrali, da je Diego Simeone Atleticov Arsene Wenger. V tem je zagotovo nekaj resnice, čeprav je El Cholo v Madridu "šele" sedmo sezono.

Catherine Ivill/Getty Images

Diego Simeone je Atletico prevzel ob koncu decembra 2011, klub pa od takrat popeljal do kar šestih lovorik. Zadnja v vrsti je evropska liga, ko se je velike zmage razveselil tudi slovenski vratar Jan Oblak.

Argentinec je že v svoji prvi sezoni na klopi Atletica osvojil evropsko lovoriko. Colchonerosi so v Bukarešti v finalu evropske lige s 3:0 premagali Athletic Bilbao, poleti istega leta pa je sledila še zmaga na tekmi evropskega superpokala.

Najbolj presenetljiva je bila zagotovo sezona 2013/14, ko je Atleticu uspelo prekiniti prevlado Barcelone in Real Madrida v španski La Ligi. Rdeče-beli so v omenjeni sezoni prišli do naslova španskih državnih prvakov, na katerega so čakali vse od leta 1996, ko je Simeone naslov z Atleticom osvojil kot igralec.

Simeone je Atletico od leta 2011 dvakrat pripeljal tudi na prag slavja v ligi prvakov, a je bil v finalu obakrat premočen mestni tekmec Real.

Argentinec je od leta 2011 odvodil 377 tekem in se veselil kar 233 zmag. Veliko jih je predvsem zaradi vročekrvnega obnašanja spremljal tudi s tribun, a nepopustljivost in vročekorvnost sta njegovo priljubljenost med navijači Atletica le še okrepili.

Atletico pod njegovo taktirko blesti predvsem v obrambi. Madridčani so na omenjenih 377 tekmah kar 200-krat ohranili svojo mrežo nedotaknjeno. Od leta 2014 naprej ima največ zaslug za fantastičen dosežek predvsem Oblak, ki je v dresu Atletica kar 91-krat zaklenil svoja vrata. Slovenski reprezentant je v začetni enajsterici Atletica do danes začel 160 tekem.

Simeone vsekakor ni tisti, ki je zaslužen za selitev Atletica na modernejši stadion Vanda Metropolitano, a so fantastični uspehi pod njegovim vodstvom zagotovo olajšali selitev na enega izmed najatraktivnejših in najmodernejših stadionov v Evropi, novo domovanje pa je še okrepilo Atleticov status med preostalimi bogatimi klubi.

Simeone ima v nogometnem svetu zaradi pretirano obrambne igre tudi veliko kritikov, a je potrebno kljub vsem morebitnim negativnim ocenam na koncu priznati, da je Atletico pod njegovim vodstvom postal pravi evropski velikan. S tem se strinjajo tudi navijači, ki Simeoneja enostavno obožujejo.