Barcelona – najproduktivnejši klub mladih

La liga 14. Feb 201917:15 > 17:29
Getty Image

Po raziskavah Mednarodnega centra za športne študije (CIES) je 'podmladek' v nogometnem klubu Barcelona najproduktivnejši. Na drugem mestu je nogometna šola Real Madrida.

Oliver Hardt/Bongarts/Getty Images

Mednarodni center za športne študije (CIES) je analiziral prispevek klubov glede na kapaciteto igralcev, ki igrajo v petih najmočnejših ligah v času petih let. Za ‘nogometne šole’ se štejejo klubi, kjer so igralci preživeli najmanj 3 leta v starosti med 15 in 21 let. Do rezultatov so prišli na podlagi števila minut, ki so jih igralci v ‘Big-5’ preživeli na terenu od 1. januarja 2014. Na vrhu je FC Barcelona z 69 nogometaši v 55 različnih ekipah v 319.224 minutah skupno.

Za Barco je na drugem mestu Real Madrid z 69 nogometaši, ki trenirajo v 44 različnih klubih in so v tem času skupno preživeli na igrišču 304.052 minut. Na prvih desetih mestih je kar 6 španskih ekip, 3 francoske in ena angleška – Manchester United. Poleg teh petih držav (Španija, Francija, Nemčija, Anglija, Italija) imajo največji prispevek v svetu nogometa River Plate, Sporting, Boca Juniors, Ajax in Feyenoord.