Primera bo "video sodnike" uvedla leta 2018

La liga 31. Jan 201712:34 > 12:44
Aitor Alcalde, Getty Images Sport

Po neverjetni sodniški napaki in nepriznanju zadetka na obračunu med Betisom in Barcelono (1:1), ko sodniki in arbitri niso priznali več kot očitnega zadetka Katalovncev, je v Španiji vedno več govora o video asistentih, ki bodo pomagali sodnikom na zelenici.

Kot je povedal predsednik španske Primere Division Javier Tebas, bodelovanje in sprejetje VAR sistema v špansko prvenstvo pripravljeno na začetku sezone 2018/2019, ko bo liga sistem razvila in kasneje potrdila FIFA.

“Poskusi in testi se nadaljujejo. Na tem sistemu video asistentov delamo že dobrih osem mesecev. V Primeri bomo sistem testirali tudi v prihodnji sezoni in dga izpopolnili. Ko ga FIFA odobri, bo postal stalnica v španskem nogometu,” je dejal Tebas za španske medije.

FIFA je prejšnjega marca sprejela poskusni program VAR sistema za pregled in pomoč v ključnih situacijah nogometnih tekem. V Španiji zaenkrat še nimajo nadzora golove črte, ki ni bil sprejet zaradi pomankanja finančnih sredstev. 

Razprava o video asistentih je spet oživela pretekli konec tedna, ko je obrambni nogometaš Betisa Aissa Mandi izbil žogo iz svojih vrat, ta pa je več kot očitno s celotnim obsegom prešla golovo črto. Še enkrat si oglejte neverjetno sodniško napako.