Je Setien rešitelj Barcelone?

La liga 23. Jan 202015:55 > 17:06
Alex Caparros Getty Images Sport

Je neuveljavljeni trener sploh lahko prava izbira za katalonski ponos?

Nemalo pristašev Barcelone se je dolgo spraševalo: “Kako za vraga je možno, da je Ernesto Valverde še vedno trener našega kluba?” Bask je pri Barceloni preživel nekaj hudih polomij. Spodrsljaj v polfinalu španskega superpokala proti madridskemu Atleticu je bil zanj (končno) usoden.

Ko je že bilo jasno, da se Valverde poslavlja, so se ugibanja o njegovem nasledniku začela. Kot glavnega kandidata so mediji omenjali Xavija. “Sanjska rešitev!” so si bili enotni navijači. Nemalo privržencev Blaugrane je že fantaziralo o igri, ki jo je diamantna generacija, pod vodstvom Pepa Guardiole, gojila na začetku prejšnjega desetletja. Toda evforije je bilo hitro konec – Xavi je ponudbo Barcelone zavrnil. Barca je morala rešitev poiskati drugje. Navijači niso čakali dolgo, beli dim se je hitro razkadil. In novo ime – Quique Setien.

Odziv? Logičen! Vprašanja so se postavljala sama po sebi. Kako je možno, da Blaugrana na trenerski stolček vedno znova postavi neuveljavljeno ime?

Quique Setien je znan po tem, da goji gledljiv in napadalen nogomet. Ravno v to so “ugriznili” mnogi kritiki. Številni nogometni strokovnjaki menijo, da lep, gledljiv in napadalen slog ne prinaša lovorik in da bi morali vodilni možje Barcelone izbrati kontroverznega trenerja, ki bi znal v igri Blaugrane vzpostaviti disciplino in prispevati k taktični zrelosti.

Na tej točki bi Setienu stopil v bran. Najprej: Camp Nou je mesto, kjer navijači v prvi vrsti želijo spremljati lepo, gledljivo igro. To “nogometno lepoto” je Setien vsekakor sposoben vrniti na katolonsko nogometno katedralo.

In druga stvar: lep, napadalen, gledljiv nogomet in dobri rezultati? Če vprašate mene govorimo o sopomenkah. Barca ima ogromno kvalitete in potenciala. Če bo Setien uspel ustvariti svojo vizijo, bodo zagotovo prišli tudi rezultati … in lovorike!

Kratek skok nazaj v bližnjo preteklost tega kluba. Zakaj Valverde ni osvojil src navijačev Blaugrane?

Eden izmed razlogov sta gotovo tekmi, po katerih se je Barcelona v zadnjih dveh sezonah poslovila od najelitnejšega klubskega tekmovanja. To je bilo 180 minut trpljenja. Tako proti Romi kot tudi proti Liverpoolu je pod vodstvom Valverdeja igrala kot bi ji nekdo spodrezal noge. Dotaknimo se dvoboja Barce z Liverpoolom. Redsi so bili, roko na srce, boljši tekmec že na Nou Campu. Kloppova četa je vršila pritisk na Katalonce, ki so trpeli pri iznašanju žoge. Toda nato se je zgodilo oziroma, če sem bolj natančen, se je zgodil – Lionel Messi – najboljši in največji vseh časov je dosegel 2 gola in zdelo se je, da je Liverpool na kolenih, toda … 

Sam sem mnenja, da morajo najboljši trenerji tudi ob visokih zmagah videti slabe stvari. Mojstrovine Messija so Valverdeju zamazale oči. Bask ni opazil, da Barcelona z Vidalom na zelenici nima nadzora na sredini igrišča. Čilenca je na teren postavil tudi na povratni tekmi, kazen pa je bila huda …

Ne glede na to, da je Valverde z Barcelono dvakrat osvojil špansko La ligo, sta bili ti dve tekmi prehud udarec, da bi si ga navijači zapomnili po dobrem. Saj veste … ljebezen v večletnem uspešnem zakonu se lahko konča samo zaradi nenadnega in nenadzorovanega libida.

Drugi razlog zakaj Camp Nou ni vzljubil Valverdeja pa tiči drugje. Barcelona pod njegovim vodstvom ni igrala lepo. Kombinatorika je bila počasna, v napadu je bilo prisotne premalo potentnosti, poleg tega je bila igra (pre)pogosto odvisna le od enega moža.

O kom smo že govorili? Saj res, tema novega članka je novi trener – Quique Setien. Ta mož je gotovo lahko rešitev za zgoraj navedene probleme. Setien je takoj po prihodu v katalonsko prestolnico pljunil v roke – Barcelona je trenirala tudi po dvakrat na dan. Obrisi njegovega dela so se poznali že na prvi tekmi proti Granadi. Za nameček je Setien priložnost ponudil tudi dragulju iz La masie – Riquiju Puigu. Prihaja lepša igra, z lepo igro pridejo tudi rezultati in ti … ti prinašajo lovorike.

Navijači Barcelone – pripnite si varnostne pasove: čaka vas zanimiva in razburljiva vožnja.

Tim Obrez