Pred nami je prelomni El Clasico!

La liga 27. Feb 202016:45 > 18:01
Getty Images

V zadnjih letih smo pred El Clasicom vselej neumorno iskali številne presežnike za obe ekipi. Tokrat je situacija drugačna - zelo drugačna - bom rekel kar prelomna. Pred tekmo vseh tekem se ne moremo pogovarjati o tem, katera ekipa je boljša. Bolj primerno je ugotavljanje katera ekipa je manj slaba.

Barcelona ima težave tam, kjer jih ne bi smela imeti. Problemi Kataloncev izvirajo, iz vidika navijačev, na najbolj bolečem mestu – igra, ki jo goji Barca je obupno dolgočasna, nezanimiva, počasna in še bi lahko naštevali. DNK Barcine igre je v zadnjem času neprepoznaven. Omenjeni problemi so bili vidni na 1. tekmi osmine finala Lige prvakov proti Napoliju, a je blaugrana v mestu, ki leži v senci gore Vezuv, iztržila ugoden rezultat.

Pri Realu je stanje drugačno. Igra galaktikov je živahna, energična, potentna in gledljiva, toda težavo predstavljajo rezultati. Belemu baletu je včeraj proti Cityju dobro kazalo, nato  je prišla do izraza moč za zdaj še vedno aktualnih angleških prvakov. Ali pa je bil popoln preobrat sinjemodrih morda posledica slabe organiziranosti galaktikov?

Statistika pred El Clasicom je na strani Barcelone. Blaugrana je dobila zadnje 4 prvenstvene tekme na Santiago Bernabeu, kar je nedvomno izjemen niz. Katalonci so ostali neporaženi na zadnjih sedmih El Clasicih (ogrožen je najdaljši niz neporaženosti na El Clasicih, ki ga ima za zdaj v lasti Real, ki je bil v obdobju med 3.3. 2001 in 6.12. 2003 neporažen na osmih zaporednih El Clasicih).

Oglejmo si nekaj zanimivih dvobojev. Začnimo pri trenerjih. Quique Setien in Zinedine Zidane sta se do sedaj pomerila šestkrat. Izkupiček – 2 zmagi na vsaki strani in 2 neodločena izida. Setienov Betis je na zadnjih dveh gostovanjih na Bernabeu v obeh primerih premagal Zidanov Real. Pri tem velja omeniti, da je ekipa iz Seville pod vodstvom Setiena na obeh tekmah na Bernabeu uspela ohraniti mrežo nedotaknjeno. Bravo Setien, a ta dvoboj, kljub izjemnemu izplenu Španca, pripada Francozu. Zidane ima pri Realu avtoriteto in zadnjo besedo. Pred njegovimi rošadami so varni samo trije igralci – Ramos, Benzema in Casemiro. Številnim konfliktom navkljub, nekdaj izjemen nogometaš uživa spoštovanje s strani skoraj vseh varovancev (Gareth Bale je verjetno izjema).

In Setien? Navijači se sprašujejo, če je sploh strateg s pomembno besedo ali zgolj trenerska lutka ne ravno čistega predsednika Bartomeua. Poleg tega je Zidane z Realom osvojil nekaj pomembnih kosov srebrnine, Setien pa pri 61-ih letih ni osvojil niti ene same lovorike.

Gre za ekipi, ki imata v svojih vrstah najboljša strelca v La ligi. Lionel Messi je za Barco prispeval 18 zadetkov, Karim Benzema je za Real v polno meril 13-krat. Messi je s 26-imi goli rekorder po številu doseženih zadetkih na El Clasicih. Argentinec je kar 15-krat v polno meril na Bernabeu, toda najboljši nogometaš na svetu se na zadnjih petih El Clasicih ni vpisal med strelce. Težavo za Barco predstavlja slaba kreativnost, zaradi česar mora Messi pogosto po žogo prihajati na svojo polovico – proti Eibarju še nekako gre, proti Madridu pa bo težko … Na drugi strani ima Benzema za seboj veliko fantazistov, ki ga hranijo z nevarnimi podajami.

Svetlo točko v obeh taborih zagotovo predstavljata vratarja. Thibaut Courtois je bil lani v krizi, letos pa brani izjemno. Belgijec je v letošnji sezoni kar 12-krat ohranil mrežo nedotaknjeno. Marc-Andre ter Stegen na drugi strani je zbral zgolj 7 tako imenovanih “clean sheetov”, toda Nemec je Barci velikokrat rešil kožo. Katalonci so v letošnji sezoni prejeli 16 golov več od Reala, razlog za to gotovo tiči v slabši obrambi. Mislim, da bo v nedeljo, leva stran blaugrane, kjer bo igral Firpo, znova zelo na prepihu.

In dvoboj dveh pregrešno dragih okrepitev? Žal bomo za ta obračun prikrajšani, saj se je Eden Hazard znova huje poškodoval. Po nekaterih informacijah, naj bi Belgijec zaradi zloma kosti v stopalu že končal sezono. Zidane bo zagotovo pogrešal njegovo kreativnost in lucidnost v preigravanjih. Hazard bo pravi galaktik lahko postal šele v naslednji sezoni. Letošnja ga je zagotovo podučila, kako pomemben je profesionalizem v moderniziranem nogometu. Hazard verjetno ne bi bil toliko poškodovan, če ne bi na priprave prišel z desetimi odvečnimi kilogrami!

Antoine Griezmann je eden redkih nogometašev pri Barci, ki ni imel nikakršnih težav s poškodbami. Francoz je v letošnji sezoni dosegel 8 golov v La ligi, a igra svetovnega prvaka se še ni usidrala v srca katalonskih pristašev. Ti bodo vendarle morali izkazati več ljubezni, kajti predstave Griezmanna so zares borbene in srčne. Francoz se ekipi podreja in prispeva levji delež k obrambnim nalogam. Proti Napoliju je na levi strani vselej pomagal Firpu, ki ga je na tekmi osmine finala najelitnejšega klubskega tekmovanja, zapustila orientacija.

Kaj povedati za konec?

Real Madrid igra bolje kot kažejo rezultati. Če se bodo galaktikom določene stvari poklopile, lahko oddigrajo zelo dobro tekmo. Barca ni v najboljši formi, hkrati je Setienov kader zelo ozek. A Katalonci imajo Messija – v kolikor bo najboljši nogometaš na svetu razpoložen, lahko blaugrana cilja visoko.

Tim Obrez