Bartomeu se ne da, predčasnih volitev ne bo!

La liga 10. Apr 20209:32 > 9:44
Getty Images/Ed Mulholland

V četrtek je šesterica članov odbora odstopila ker so bili nezadovoljni s potezami predsednika Josepa Marie Bartomea. Njihov odhod bi lahko sprožil krizo v klubu, ki domuje na stadionu Camp Nou.

V skupnem pismu, poslanemu Bartomeu so zapisali, da odstopajo.

“Prišli smo do točke, ko se ne vidimo več sposobne vrniti kriterije in način upravljanja s klubom, posebej pred velikimi izzivi, ki nas čakajo. Nezadovoljni smo z afero, ki se tiče družbenih omrežij, imenovano Barcagate, za katero smo izvedeli iz medijev. Želimo, da se predstavijo rezultati revizije in da vsakdo prevzame svojo odgovornost,” so zapisali zdaj že bivši člani uprave katalonskega kluba. 

Dopis so podpisali Emili Rousand, Enrique Tombas, Silvio Elias, Josep Pont, Maria Teixidor in Jordi Calsamiglia. To pomeni, da je uprava kluba ostala s 13 člani od skupno 19-ih. 

“Predlagamo, da se čimprej organizirajo nove predsedniške volitve,” so še zapisali.

Mimogrede, Bartomeu je ta teden odstavil štiri od šesterice omenjenih. Emili Rousand pa se je izpostavil kot njegov predsedniški kandidat za volitev, ki so (zaenkrat) na sporedu leta 2021. 

Za to potezo se je odločil potem, ko so mediji v mesecu februarju poročali, da so pri Barceloni najeli podjetje, ki je blatila predsednikove nasprotnike prek družbenih medijev in potem, ko je v medije prišla novica glede plač, ki je razjezila Lea Messija

V sredo je pogovoru za Catalunya Ràdio Rousand dejal: “Bartomeu me je poklical in rekel, da želi nove ljudi v upravi saj ni zaupal nekaterim direktorjem med katerimi sem bil tudi jaz. Izrazil je tudi dvom, da delamo za njegovim hrbtom. V medijih so bile filtrirane novice kar je razjezilo igralce. Mislil je tudi, da kritiziram delo uprave.”

“Odgovoril sem, da se pogovarjam z novinarji toda da ne filtriram informacij in da nikdar nisem kritiziral igralce. Kar pa se tiče direktorjev. Dejal sem, da je situacija takšna kot v vsakem podjetju. So vredni in manj vredni ljudje”, je dodal. 

Bartomeu mandat poteče poleti leta 2021. Medtem je tudi že zavrnil možnost predčasnih volitev. 

“Nisem vložil nobene kandidature saj sem želel najprej videti kakšni so načrti kluba. Kandidatura, ki predstavlja nadaljevanje uprave brez verodostojnosti nima smisla. V upravi je bilo precej takšnih, ki so za to, da postanem kandidat.”

Enajst krogov pred koncem španskega prvenstva je Barcelona na prvem mestu z 58 točkami. Dve točki manj ima Real Madrid. Na prvi tekmi osmine finala Lige prvakov je v Neaplju remizirali proti Napoliju (1:1). Izpadli so v četrtfinalu španskega pokala in doživeli poraz v polfinalu španskega superpokala.