"Camp Nou in Santiago Bernabeu bomo odprli na koncu"

La liga 23. Apr 202012:36 > 12:40
Getty Images

Špansko prvenstvo je bilo prekinjeno 13. marca. Kdaj se bo nadaljevalo, si ne upa napovedati nihče.

Povezano

Epidemiologi v Španiji menijo, da bodo nogometne tekme vse do konca leta potekale brez gledalcov in pozivajo k zaprtju stadionov, dokler ne najdejo cepiva proti koronavirusu.

Španski premier Pedro Sanchez je v sredo napovedal postopno rahljanje močno omejenga gibanja prebivalcev, vendar o podrobnostih ni govoril. “Počasi bodo zrahljali uvedene omejitve gibanja državljanov, toda meni se zdi, da bosta Camp Nou in Santiago Bernabeu šele na koncu odprta. Na vrsto bosta prišla na koncu,” je dejal Joan Ramon Villalbi, član španskega društva zdravnikov (Sespas).

Tekma s 100 tisoč ljudmi ni nevarna samo zaradi gledalcev na stadionu, temveč tudi zaradi njihovega gibanja proti njemu. Javni prevoz bi predstavljal ogromno tveganje za novo širjenje virusa,” je dodal v pogovoru za El Pais.

Španija je z več kot 200 tisoč okuženimi evropska država z največ obolelimi. V zadnjih dneh je stopnja rasti na novo okuženih na dveh odstotkih. “Ta upočasnitev je počasna, morda se bo celoten april počasi zmanjševala, a verjamem, da bomo tudi v maju in juniju še vedno v fazi občutnega širjenja virusa,” meni Pere Godoy, predsednik španskega združeja epidemiologov. “Težko je v tem trenutku sploh govoriti o nogometnih tekmah, ker bi z njihovo organizacijo virus v trenutku lahko znova počil.”

V vodstvu La lige upajo, da bi s prvenstvom lahko nadaljevali junija in ga končali julija, tudi brez občinstva. Do konca prvenstva je ostalo še 11 krogov. Kdaj se bo prvenstvo nadaljevalo, bo odločilo minstrstvo za zdravje. “Cepivo bi bila prava rešitev. Glede na aktualni razvoj, ga ne moremo pričakovati v letu dni, tudi ne v letu dni in pol,” meni Godoy, medtem ko tudi Villalbi pravi, da bi cepivo lahko v najboljšem primeru dočakali čez dve leti.