Legendarni strelec Maribora, ki je zabijal tudi za Olimpijo

Nogomet 14. Okt 20226:55 > 6:56 1 komentar
Kliton Bozgo si bo z zanimanjem ogledal sobotni derbi. FOTO: Aleš Fevžer.

S Klitonom Bozgom, ki je gole na derbijih zabijal za Olimpijo in Maribor, smo se pogovarjali o sobotnem derbiju v Stožicah. Legendarni Albanec, ki že desetletja živi v Mariboru, ne skriva tega, za koga še danes stiska pesti. "Moj klub bo vedno Maribor," pravi nekdanji golgeter s slovenskih prvoligaških zelenic in takoj doda, da vse najboljše misli tudi o Olimpiji.

“Maribor je moj klub, ampak tudi Olimpijo bom vedno spoštoval. Tam sem preživel tri leta in pol, imel sem se res lepo. Na koncu pa bo tako ali tako zmagal tisti, ki bo boljši. Igrišče vedno pove resnico. Upam na pošten derbi, dobro navijanje in naj zmaga boljši,” pred drugim derbijem v tej sezoni pravi Kliton Bozgo, ki je lovorike osvajal z Olimpijo in Mariborom, s katerim je nastopil tudi v Ligi prvakov.

V soboto v Stožicah pričakuje napeto tekmo. “Derbi je vedno prestiž. Ne vem pa, če se je kdaj že zgodilo, da sta ekipi že po 12 krogih na derbi prišli s tako veliko razliko. Olimpija je štartala fenomenalno in ima psihološko prednost. Na drugi strani je Maribor, ki si novega spodrsljaja ne sme več privoščiti, če želi biti prvak,” je povedal legendarni nekdanji napadalec.

“Pustimo ob strani, kaj kdo govori pred derbijem, ampak jasno je, da gre na takšno tekmo vsak trener v prvi vrsti zato, da ne izgubi. Derbiji so vedno nepredvidljivi, zato bi rekel, tako kot vedno, da so možnosti 50-50. Morda bi zaradi prednosti, ki jo ima, kakšen odstotek več možnosti dal Olimpiji, ki bo, tudi če izgubi, pred Mariborom še vedno ohranila deset točk prednosti. Sem pa prepričan, da bodo oboji dali vse od sebe,” je še povedal strelec šestih golov na derbijih. Štiri je dosegel v dresu Maribora in dva kot član Olimpije. Podatke smo dobili kje drugje kot pri OptaŽabarju.

Olimpija ga je pozitivno presenetila, Maribor pa …

“Oboji na derbi prihajajo po porazih. Olimpija je izgubila s kar 1:6, kar je bil velik šok, a je res, da je bolje na eni tekmi izgubiti s takšnim rezultatom, kot pa na šestih z 0:1. Ljubljančanom se je zgodil slab dan. Maribor je na drugi strani izgubil derbi proti Kopru. Zahtevna tekma bo, za enega in drugega. Maribor se želi čim prej priključiti vrh, Olimpija je na njem in hoče zadržati prednost pred tekmeci,” verjame strelec 109 golov v slovenski prvi ligi, ki je navdušen nad trenerjem Olimpije Albertom Riero.

Za Olimpijo je v 97 nastopih dosegel 40 golov. FOTO: Aleš Fevžer.

“Zelo me je presenetil. V tako kratkem času selekcionirati ekipo, jo uigrati in poskrbeti za tako podobo, kot smo jo videli predvsem v prvih desetih krogih, je fenomenalno. Osvežil je slovenski nogomet. Njegovo Olimpijo občudujem. Upam, da bo Olimpija nadaljevala v tem slogu, saj je to dobro za celoten slovenski nogomet,” je povedal o Špancu, ki je Ljubljančane na prvih 12 prvenstvenih tekmah popeljal do desetih zmag.

V Mariboru je zgodba nekoliko drugačna. Po katastrofalno slabem štartu v novo sezono so se v Ljudskem vrtu kot prvi in do zdaj tudi edini med slovenskimi prvoligaši odločili za trenersko menjavo. Radovana Karanovića je nasledil Hrvat Damir Krznar.

“V zadnjih dveh, treh letih je bilo trenerskih menjav v Mariboru preveč. Res je, da je bil Maribor v prejšnji sezoni prvak, ampak z novo sezono ni naredil koraka naprej. Ostal je na mestu oziroma šel celo korak nazaj. Z novo sezono je začel katastrofalno. Posledice slabega štarta v novo sezono bodo vidne skozi celotno sezono. Upam, da se bodo stvari spremenile, ampak vidimo, da to ni to. Krznar za zdaj ni našel formule, s katero bi ekipo vrnil tja, kjer ji je mesto. Na vrhu. Pred Mariborom je zahtevna sezona,” se je glede svojega nekdanjega kluba, za katerega mu še vedno bije srce, razgovoril 50-letni nekdanji albanski reprezentant.

Pričakuje zelo napet boj za naslov

Podobno gostobeseden je bil, ko smo ga povprašali o tem, koga ob koncu sezone vidi na vrhu lestvice. Najraje bi videl, da bi bil to njegov Maribor, ampak …

“Do konca prvenstva je še veliko, a če se Maribor do odhoda na zimski premor ne bo približal, potem bo težko. Možnosti za naslov ima še kar nekaj ekip. Koper dela zelo dobro. Odlično so nadomestili igralce, ki so odšli. Celje je finančno zelo močno in ima visoke apetite. Olimpija in Maribor sta vedno v igri za naslov. Tudi Mura je zelo nevarna. Imamo štiri, pet ekip, ki lahko osvojijo naslov. To je dobro za slovenski nogomet. Pričakujem, da bo napeto do konca,” je z nepredvidljivostjo slovenske lige glede potegovanja za prvenstveni naslov, ki so ga v zadnjih štirih letih osvojile štiri ekipe, zadovoljen.

Za Maribor je v 179 tekmah dosegel kar 110 golov. FOTO: Profimedia.

Povsod je lepo, a v Mariboru je najlepše

V nogometu je še vedno, po novem kot trener. Ima Uefa pro licenco, a je trenutno brez kluba. “Pričakujem, da bo že decembra drugače in bom dobil službo. Najverjetneje v Avstriji, kjer sem nazadnje tudi delal pri nižjeligašu USV Ragnitzu. Do takrat pa bom počival in užival doma,” je povedal o tem in na vprašanje, kje je njegov dom, odgovoril odločno.

“Maribor, seveda. Živim v zame najlepšem mestu, v katerem živijo dobri ljudje. Tako kot povsod po Sloveniji, ampak v Mariboru je najlepše. Res se imam lepo. Sem zadovoljen. Živ in zdrav,” je krajši pogovor zaključil vedno dobrovoljni Bozgo, ki še ne ve, ali si bo tokratni derbi ogledal s tribun. “Če bo dopuščal čas, pridem. Če ne, pa si ga bom zagotovo ogledal prek televizijskih ekranov,” je dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje