Zgodovinski evropski podvig Mure

Evropa 12. Avg 202118:00 > 13. Avg 2021 7:421 komentar
Mura ima izjemno priložnost, da dodobra napolni klubsko blagajno.

Slovenski prvak Mura si je zagotovila nastopanje v evropskih tekmovanjih in s tem tudi 3 milijone evrov. V gosteh so z 1:0 premagali Žalgiris. V zadnjem krogu kvalifikacij za Ligo Evropa jih sedaj čaka avstrijski Sturm.

Edini zadetek na tekmi je za Muro dosegel Žiga Kous v 12. minuti. S tem je Muri zagotovil zgodovinski prvi nastop v evropskih tekmovanjih. Jeseni bodo v primeru zmage v zadnjem kvalifikacijskem krogu proti Sturmu iz Graza igrali v Ligi Evropa. V primeru poraza bodo nastopali v novoustanovljeni evropski konferenčni ligi.

Pred tekmo

Zmaga nad litovskim prvakom črno-belim zagotavlja nastop vsaj v skupinskem delu konferenčne lige, ki klubom prinese tri milijone evrov denarne nagrade. Torej bi ta znesek dobili, ne glede na to, kako bi se razpletla tekma s Sturmom. Če padejo še Avstrijci, bi bila denarna nagrada še višja – 3,6 milijona evrov. Zmaga nad sosedi bi namreč prinesla nastop v skupinskem delu Lige Evropa.

Prekmurci bi imeli tudi v primeru današnjega poraza še vedno možnosti za denarno injekcijo. V play-offu kvalifikacij za konferenčno ligo bi igrali proti zmagovalcu para med Prištino in Bodo/Glimt (Norveška).

“Stanje v garderobi je dobro. Vsi se zavedamo pomembnosti te tekme in kaj prinaša. Motivacije in želje nam ne manjka,” je pred odhodom v Litvo za spletno stran kluba dejal Jan Gorenc.

“Prisoten je rezultatski pritisk, ki pa ga, kot sem že večkrat poudaril, želimo imeti. To namreč pomeni, da delamo dobro. Drugi polčas ni bil toliko boljši, kot je izgledalo, pač pa smo bolje spoznali nasprotnika in se mu drugače zoperstavili. Izkušnje s prvega dvoboja bodo zelo dobrodošle za povratno tekmo. Temu, da bo tekma na umetni travi, ne bi dajal prevelikega poudarka, saj mi pozimi prve priprave prav tako opravimo na umetni podlagi,” je ob odhodu iz Slovenije povedal trener Mure Ante Šimundža.

“Če gledamo zgolj na to, kaj tekma prinaša, je to zagotovo eden najpomembnejših dvobojev Mure v zgodovini. A mi želimo biti osredotočeni le na nogometno predstavo, na teh 90 ali 120 minut, nočemo biti obremenjeni z zunanjimi dejavniki,” je pred obračunom še dejal Šimundža. Njegovi varovanci so zelenico na stadionu LFF preizkusili že v sredo.

Kvalifikacije za Ligo Evropa, 3. krog (povratne tekme):

Četrtek, 12. avgust:
HJK Helsinki – Neftči Baku 3:0 /5:2/
Filip Valenčič je za HJK igral do 82. minute in prispeval podajo za prvi gol.

Žalgiris Vilna – Mura 0:1 /0:1/

Anorthosis Famagusta (Denis Popović)Rapid Dunaj (Dejan Petrović) 2:1 /2:4/
Denis Popović je za Famagusto igral do 76. minute. Dejan Petrović ni zaigral za Rapid.

// – skupni izid

Kvalifikacije za Ligo Evropa, 4. krog:

Mura – Sturm Gradec
Fenerbahče – HJK Helsinki
Rapid Dunaj – Zorja Lugansk

Napisani so zgolj pari klubov, za katere igrajo slovenski nogometaši.

Komentari

Vaš komentar