Zvezdniško sporočilo: Bodite veseli, da imate Oblaka

Foto: Guliverimages

Borbenost. Želja. Žar. Nepopustljivost. Predanost. Vse to so lastnosti, ki so tako zelo manjkale slovenski reprezentanci v Beogradu, a smo vendarle dočakali v Oslu. In tokrat ni izostal niti rezultat. Kar je manjkalo, je bila pika na i. V rezultatskem smislu zadetek za zmago (0:0), v profesionalnem pa kakšen odziv ali dva po trdo prigarani točki. Tega žal nismo dočakali. Smo pa v zameno dobili pogovor z norveškim zvezdnikom, ki dobro ve in razume, kaj je nogometni profesionalizem.

Z malo sreče bi lahko v Slovenijo letele vse tri točke. Če bi bil Žan Celar nekoliko bolj spreten pred vrati Nylanda ali če bi imel sodnik Fabio Verissimo kriterij nekoliko bolj podoben Francozu na tekmi med Slovenijo in Švedsko. Vsaj remi pa so si Slovenci v obračunu z Norvežani v 3. krogu Lige narodov (0:0) na, za razliko od napovedi, ne povsem razprodanem stadionu Ullevaal nedvomno zaslužili.

Foto: Guliverimages

Sporočilo slačilnice: “Silenzio stampa!”

Pred tekmo smo bili mediji do izbrancev Matjaža Keka precej oziroma celo zelo kritični. Zasluženo? Po videnem v Beogradu absolutno. In (tudi) to je bil, o tem smo prepričani, eden izmed razlogov, da je tokrat na igrišče stopilo moštvo, ki je bilo povsem drugačno kot na stadionu Rajka Mitiča. Fante smo očitno razjezili. A če smo med tekmo mislili, da nam je to uspelo predvsem v pozitivnem smislu, smo po njej dobili drugačen odgovor. Oziroma odgovorov nismo dobili.

Slačilnico reprezentance je zmotila predvsem včerajšnja prispodoba v časniku EkipaSN, v kateri so si novinarji zaželeli, da na igrišče stadiona Ullevaal poleg Oblaka stopi deset nogometašev “z jajci”.  In te nogometaše “z jajci” smo včeraj zvečer tudi dobili. Končno. A zamera do predstavnikov sedme sile je bila očitno tako močna, da nam je po tekmi NZS-jev predstavnik za odnose z javnostmi poslal jasno sporočilo: “Ekipa se je odločila, da nihče izmed nogometašev ne bo dal izjave medijem.”

Izjava Žana Karničnika za Sportklub, ki je naposled postala edina izjava nogometašev po tekmi z Norveško:

Jan Oblak je pred odhodom na Norveško na tiskovni konferenci dejal: “Manj bomo govorili, več bomo pokazali na igrišču.” Nismo mislili, da bo vse skupaj vzel tako dobesedno. A takoj podpišemo naslednje – ne potrebujemo niti ene same izjave več, samo naj Slovenija niza dobre rezultate. Strinjamo se s kapetanom, če bodo namesto pred mikrofoni fantje govorili na igrišču, potem naj bo tako. A glede na to, da Slovenijo že čez tri dni čaka domača tekma s Srbijo, bi bili slovenski navijači verjetno veseli kakšnega dodatnega povabila. Četudi v obliki – zdaj lahko utihnete, mi smo “pokazali jajca”!

Norveški zvezdnik: Veseli ste lahko, da imate Jana Oblaka

In medtem, ko so skozi stranska vrata slovenski reprezentanti zapuščali stadion Ullevaal, so, postrojeni kot vojaki, Norvežani dajali izjave domačim medijem. No, treba je priznati – brez Erlinga Haalanda, ki je ob vreščeči množici navijačev ob izhodu hitro odkorakal na avtobus. Si je pa zato toliko več časa za medije vzel nogometaš, ki se s statusom zvezdnika srečuje že od otroštva. Slovenski novinarji smo ga zaustavili, ko je bil že na vratih, a se je obrnil nazaj in pokimal – se razume. Martin Ødegaard je profesionalec od glave do pete.

Tekma ni bila enostavna. Še posebej v prvem polčasu nismo igrali najbolje, nato smo si začeli ustvarjati priložnosti. Drugi polčas je bil dober, žal pa nismo zadeli. Jezni smo, ker nismo zmagali, a imamo sedem točk po treh tekmah in osredotočiti se moramo na dobre stvari,” je po tekmi razmišljal zvezdnik londonskega Arsenala.

V prvem polčasu mu slovenski nogometaši niso dovolili, da se razigra. Predvsem Benjamin Verbič in Jasmin Kurtić nista izbirala sredstev pri onemogočanju norveške desetice, a tako je tudi prav. Ko gre za nogometaša s potezo več, ga lahko zaustaviš samo tako, da ga “pretepeš”. In da bo tako, se je dobro zavedal tudi kreator norveške igre.

“Tako je v nogometu, to je nekaj povsem normalnega. To je del tekme. S tem nimam težav, to je sestavni del našega posla, po tekmi je to pozabljeno,” mirno razlaga Martin Ødegaard.

To, da je bil Jan Oblak igralec tekme, je jasno vsem. Tudi največjim norveškim zvezdnikom. Še več kot Ødegaardu je Škofjeločan (dolgih) sivih las povzročal Erlingu Haalandu in znova dokazal, da je vratar najvišjega svetovnega razreda.

“Zagotovo je eden najboljših na svetu. Danes je bil izjemen. Zdelo se je, da je vedno na pravem mestu in da gre žoga vedno naravnost proti njemu. Izjemen vratar. Lahko ste veseli, da ga imate,” s komplimentom slovenskemu čuvaju mreže večer zaključi izjemni Norvežan. Še dobro, da je prišel pred naše mikrofone, sicer bi bile te vrstice zelo, zelo kratke.