Maribor v pričakovanju izjemnega večnega derbija

Nogomet 16. Feb 202316:571 komentar
FOTO: Jure Banfi.

Nedelja prinaša največjo tekmo v slovenskem nogometu, večni derbi. Maribor in Olimpija se bosta srečala tretjič v tej sezoni, aktualni prvak pa bo v Ljudskem vrtu iskal prvo zmago proti večnemu rivalu in z njo skušal vsaj nekoliko zatresti barko zmajev, ki zaenkrat mirno in zanesljivo plujejo proti naslovu.

Vijoličasti so spomladanski del odprli z zmago na Bonifiki in skočili na drugo mesto Prve lige Telemach.

Gol za vse tri točke je že zelo zgodaj dosegel vroči Žan Vipotnik, ki je svoji ekipi omogočil mirnejše pripravljanje na nedeljsko tekmo. “Tekma v Kopru in rezultat je dala dobro energijo za pripravo na Olimpijo. Atmosfera je po zmagi izjemna. Imamo nekaj težav s poškodbami, a upam, da bodo v nedeljo vsi igralci pripravljeni za igro. Olimpija si zasluži spoštovanje, a smo prepričani, da imamo dovolj kvalitete za dobro predstavo in da lahko ob dobri igri iztržimo dober rezultat,” je v napovedi večnega derbija povedal trener Maribora Damir Krznar.

Maribor za večnim rivalom zaostaja za 15 točk, zato so navijači prepričani, da v nedeljo šteje le zmaga. Hrvaški strateg na klopi aktualnega prvaka se ne želi pretirano obremenjevati z rezultatom, a ima vseeno jasen cilj: “Kot trenerju mi je najbolj pomembno, da se ne glede na vso dogajanje na tribunah, tekma odigra kot še ena v nizu. Ne želimo nanjo gledati drugače. Maribor gre v vsaki tekmi na zmago. Mislim, da si lahko zastavimo ta cilj tudi proti Olimpiji. Cilj je torej zmaga.”

Foto: Uroš Skaza

Kot smo poročali v sredo, bo vroči napadalec Žan Vipotnik, ki je na vrhu lestvice strelcev poravnan z Mirlindom Dakujem, ostal v Mariboru. Kaj tako razpoložen igralec prinese ekipi, je zelo slikovito opisal kapetan Martin Milec: “Normalno, da je lepo, ko je v ekipi tak igralec. Smo videli proti Kopru. Iz zelo težkega položaja je dosegel en lep gol. Tudi priprave je oddelal odlično in zadelal. Zelo sem vesel, da je ostal. Oziroma upam, da ostane. Vemo pa, da ekipa ne sloni na enem igralcu. Če mu ne bomo pomagali mi pri asistencah in gradnji napadov bo težko. Tudi obratno velja. Če on ne bo prvi branilec in pomagal v obrambi, nekaj ne bo delovalo. Zares upam, da ostane vse tako, kot je in da nadaljujemo s tem nizom.”

Kakšno je stanje Marka Tolića? V finišu jesenskega dela je bil Tolić najbolj vroč igralec Maribora, nato pa v Turčiji staknil poškodbo gležnja. Krznar ga je na tekmi s Koprom v drugem polčasu presenetljivo poslal v igro, njegova vloga na derbiju pa še ni definirana. “Tolić je še vedno pod vprašajem. Videli bomo na zadnjih dveh treningih, če bo v prvi postavi. Pod vprašajem za prvo postavo je zaradi poškodbe in tudi zaradi odlične predstave Božića v Kopru. To sta igralca, ki konkurirata za isto igralno mesto,” razmišlja Krznar.

Slab niz proti Olimpiji je lahko samo dobra motivacija za celotno ekipo

Pri debatah o večnem derbiju v zadnjih letih v ospredje sili statistka medsebojnih tekem. Ta je močno na strani Olimpije, ki je dobila tudi obe medsebojni tekmi v tej sezoni. Damir Krznar slabemu nizu ne posveča preveč pozornosti: “Nočemo se ozirati nazaj. Vedno se oziramo na vsako naslednjo tekmo. Statistika je bolj zanimiva širši publiki kot trenerjem, mi se pripravljamo glede na zadnje tekme Olimpije in nas. Od naše zadnje medsebojne tekme smo oboji odigrali 10 ali 11 obračunov. Naš slab niz z njimi se lahko izrabi kot nek motiv. Dve smo letos izgubili, morda bo veljal pregovor: ‘v tretje gre rado’.”

Martin Milec; FOTO: Uroš Skaza

Motivacije v nedeljo ne bo manjkalo ne na eni ne na drugi strani. Še posebej pa bo motiviran kapetan Maribora Martin Milec, ki je že vse življenje povezan z vijoličasto barvo. To je lahko na derbiju tudi obremenilna okoliščina, a ima Milec dovolj izkušenj, da se tega zaveda: “Upam, da bomo derbi vzeli kot vsako tekmo. Vemo, da je to težko. Vemo, proti komu igramo. To je največja tekma v Sloveniji. Tudi pri meni osebno dogajanje ni isto kot vsak drug teden. To je povsem normalno. Sam sem v večjem pričakovanju kot za druge tekme, po drugi strani pa, kot je rekel trener, tekma kot vsaka druga. Naboj bo velik, moramo ohraniti mirno kri in igrati brez neumnosti, saj se lahko hitro vse obrne v napačno smer.”

Martin Milec o negativnem nizu Maribora proti Olimpiji in o njegovem prvem obdobju v Ljudskem vrtu, ko so vijoličasti zmagovali v seriji: “V letih, ko smo res dominirali, smo imeli mi in oni drugačno ekipo. Želim se, da se v nedeljo trend obrne. Zadnjo tekmo tu smo izgubili. Glede na to, da bo poln stadion, si želim, da bi razveselil navijače in nadaljevali z našo serijo. Nič še ni odločenega v ligi. Gremo tekmo po tekmo.”

Na derbiju je lahko vsak nepotreben karton usoden

Tretjič v karieri bo večni derbi sodil David Šmajc. Slednji je delil pravico tudi na zadnjem obračunu velikih rivalov v Ljudskem vrtu. Kapetan Maribora je razkril, da se z ekipo vedno pozanimajo o tem, kdo bo sodil njihovo naslednjo tekmo in se na sodnika tudi pripravijo. “Ja vedno si pogledamo kdo sodi in se o tem pogovarjamo.” “Čim manj se ukvarjat s sodniki in čim več z nami samimi. Če bomo mi boljši, nam lahko sodi tudi Grega (klubski fotograf),” v smeh pove Milec in doda:

“Če ne bomo ohranili mirnih živcev, smo lahko hitro na tapeti, hitro lahko pride do kartonov. Na derbijih so brezvezni kartoni še bolj usodni. Vemo, kako je na derbijih, ko te lahko zanese. Tudi včasih kakšna slaba odločitev. Drug drugega vzpodbujamo pri tem, da tega ne počnemo in da smo osredotočeni le nase in na nasprotnika, ki ga skušamo premagati.”

Prvi derbi za Iličića, ki je izredno motiviran

Nedeljski večni derbi bo prvi za Josipa Iličića, ki se je novembra vrnil v Maribor.

Iličić je v svoji karieri že igral proti Olimpiji, nazadnje pred 13 leti, ko je ob zmagi Interblocka z 2:1 vpisal asistenco. Milec je prepričan, da bo Iličić v nedeljo takšen, kot ga poznamo: “Zanj je vsaka tekma, kot da gre igrati na ulico. Mislim, da bo isti, kot je bil proti Kopru ali na prijateljski tekmi v Turčiji. Vidi se, da ima željo, da naredi nekaj doma. Glede na to, da bo to zanj prva tekma proti Olimpiji, upam, da doseže gol.”

Trener Damir Krznar je po tekmi s Koprom opozarjal, da mu ni bilo všeč, ker se je Iličić pretirano ukvarjal s sodniki. Za nedeljsko tekmo si želi mirnosti pri vseh članih ekipe: “Obožujem evforijo v mestu, obožujem, ko so igralci še dodatno motivirani, ko so tribune polne. Ne maram pa evforije v ekipi. Tako hitro pride do napak. Moramo biti mirni in osredotočeni, zagotovo pa bodo glasni navijači samo dodaten motiv. Razumem, da imamo igralce, ki jih moramo dvigniti in druge spustiti. Jojo ima izjemen motiv. Ko vse skupaj gre predaleč in je igralec v nevarnosti kartonov, je na nas trenerjih, da jih pomirimo. Kdo pa bo miril nas ob robu igrišča? No to pa še ne vemo.”

Josip Iličić. Foto: Jure Banfi

Iličić bo tudi v nedeljo skoraj zagotovo igral na desni strani, kjer z njim kombinira Martin Milec. Glede na statistiko je bila na tekmi s Koprom žoga v glavem na omenjeni strani, kjer čara Josip Iličić. Kaj o takšnem stilu igre meni Milec? “Meni je všeč, da je žoga več na moji strani. Če bo Jojo vsako tekmo iz tega povlekel svoj maksimum, bomo vsi zadovoljni. Vsakemu bo to všeč, tudi meni. Rad igram z njim. Vem, kakšno kariero ima za sabo. Dobro se razumeva na in izven igrišča. Mislim, da smo z njim med pripravami dobili največjo okrepitev, ki smo jo iskali.”

Večni derbi v Ljudskem vrtu je na sporedu v nedeljo ob 15. uri.

Komentari

Vaš komentar