Mineva 25 let od DNEVA, ki je za VEDNO spremenil nogomet

Nogomet 15. Dec 202015:15 > 15:16
Bosman
Forbes.com

Pred 25 leti, 15. decembra 1995, so se nogometaši in navijači zbudili v dan, ki je za vedno spremenil nogometni svet. Razlog? Sodišče EU v Luksemburgu je na ta dan Jeanu-Marcu Bosmanu ugodilo in potrdilo pravico od odhoda iz kluba brez odškodnine zaradi izteka pogodbe.

Sodišče je igralcem unije sočasno podelilo dovoljenje za igranje v vseh evropskih klubih brez omejitve na državljanstvo. S tem se je nogomet na globalni ravni odločil, da se ukine omejitev igranja tujih nogometašev v klubih, to pa je v dveh desetletjih in pol povsem spremenilo nogomet. Bogati evropski klubi so posledično sestavljeni skorajda brez lokalnih talentov, vse skupaj pa je vplivalo tudi na ravnovesje moči v evropskem nogometu.

Na Bosmana so se ob 25-obletnici odločitve EU sodišča spomnili pri nemški tiskovni agenciji DPA, saj je nogometaš navkljub vsemu tako rekoč pozabljen od vseh. S TV-ekipo ga je pred časom obiskal tudi nekdanji nogometaš David Ginola, ki je želel poizvedeti, kako je Bosman danes.

Vsi poznajo bosmanovo pravilo, nihče pa ne pozna osebe, ki stoji za tem,” mu je med drugim povedal Bosman, ki si seveda želi, da bi mu bili vsi v nogometnem svetu bolj hvaležni za zmago, ki jo je pred 25 leti dosegel na sodišču:

Želim si, da bi bilo to bolj cenjeno. Obstajajo ljudje, ki jih ni moč kupiti in sam sodim mednje. Za vse to sem plačal visoko ceno in imel kaotično življenje.

Naj vas spomnimo, kako je potekala Bosmanova zgodba, ki se je na koncu razpletla na sodišču. Nekdanjemu igralcu se je poleti 1990 iztekla pogodba z belgijskim pokalnim zmagovalcem Liegeom. Bosman je želel prestopiti v drugo francosko ligo v Dunquerque, s katerim se je dogovoril za dobro pogodbo, v Liegeu pa so zanj zahtevali 300 tisoč evrov odškodnine, kar je bilo v skladu s takratnimi pravili. Bosman ni razmišljal o nogometni revoluciji, hkrati pa ni razumel, zakaj mora njegov nov klub ob izteku pogodbe zanj odšteti odškodnino. Predvsem zaradi lastne trme in ambicioznosti odvetnikov je na koncu slavil zmago na najvišji ravni v Evropski uniji.

Bosman ni pretresel samo nogometa, saj so kmalu zatem spremembe stekle še v drugih ekipnih športih. Po odločitvi sodnikov v Luksemburgu, ki so sicer nepričakovano odločili v prid Bosmana, so takrat za vse nogometaše potrdili pravila, ki veljajo za vse delojemalce v uniji – pravico do proste izbire delovnega mesta. V nogometu je to jasno pomenilo pravico o prosti selitvi po izteku pogodbe.

Zaradi Bosmana so številni nogometni zvezdniki zares lepo napolnili svoje transakcijske račune, zato se zdi čudno, da je revolucionar skorajda povsem pozabljen. Bosman še vedno razmišlja o morebitnih spremembah, prepričan pa je, da prihaja čas, ko bo nogomet nujno potrebova novo spremembo. Po njegovem mnenju so plače nogometašev in odškodnine zanje presegle meja dobrega okusa, prepričan je, da so potrebne omejitve.

Sprejeti je treba zgornjo mejo plač. To bi uravnotežilo tudi odškodnine.

Bosman bi ob omejitvah v nogometne lige vpeljal tudi sistem nabora, ki se ga posložuje severnoameriške poklicne lige, všeč pa mu je tudi sistem tekmovanja po vzoru ZDA, kjer ekipe ne izpadejo iz tekmovanja, ampak po slabi sezoni pridobijo pravico za prve izbore na naboru. Bosman sicer zatrjuje, da gre samo za ideje in da danes ne bi odšel več na sodišče.

Komentari

Vaš komentar