Nad igralce ljubljenega kluba z baklami in petardami

Ligue 1 30. Maj 20228:25 > 8:44
Foto: Guliverimage

Kot da kaos pred stadionom Stade de France v Parizu, zaradi katerega je bil začetek sobotnega finala lige prvakov zamaknjen za več kot ure, ni bil dovolj, je včeraj zavrelo še v bližini Lyona. Navijači Saint-Etienna so po izpadu svojega kluba iz prve francoske lige vdrli na igrišče in povzročili velike nerede na stadionu Geoffroy-Guichard.

Desetkratni prvaki Francije imajo za seboj slabo sezono. V Ligue 1 so po 38 krogih zasedli 18. mesto, kar je pomenilo, da jih za obstanek med francosko elito čakajo dodatne kvalifikacije. V njih so se pomerili z nekdanjim klubom Valterja Birse Auxerrom, na obeh tekmah pa sta se tekmeca razšla z remijem (1:1 in 1:1).

Ker golov ni bilo tudi v dodatnih 30 minutah, so o prvoligaškem statusu naslednje leto odločale enajstmetrovke. S strelih z bele točke so bili strelci zelo zanesljivi, za odločilnega pa se izkazal že prvi poskus Ryada Boudebouza v prvi seriji. Razočaranje St. Etiennovih igralcev je bilo po prvem izpadu iz prvoligaške druščine po 18 letih ogromno, a pravi šok je šele sledil.

S tribun stadiona Geoffroy-Guichard so namreč na zelenico v trenutku vdrli številni domači navijači in nogometaše svojega ljubljenega kluba napadli z baklami in drugo pirotehniko. Igralci so se zatekli v tunel na poti do slačilnice, od koder so prihajali neverjetni posnetki, kako si nogometaši ‘zdravijo’ manjše poškodbe.

Foto: Guliverimage

Nerede je preprečila šele policija za proteste, veliko dela pa so imeli tudi gasilci, ki so morali poleg pirotehničnih sredstev gasiti tudi stole na tribunah, ki so jih domači navijači številčno zažigali.

Na nedeljsko večerno dogajanje so se v uradnem sporočilu za javnost odzvali tudi že pri klubu, kjer so zapisali, da je kljub okrepljeni varnostni službi in policiji (okoli 500 ljudi) številnim navijačem uspelo vdreti na igrišče. “Nekateri od njih so nato storili številna dejanja nasilja, ki ne sodijo na nogometna igrišča. Usmerjena pa so bila proti igralcem, varnostnikom, policiji in drugim navijačem na tribuni Pierra-Fauranda. V klubu strogo obsojamo ta dejanja in smo v polno podporo tistim, ki so jih prizadela. Nadaljevali bomo s potrebnimi pravnimi sredstvi,” so še dodali pri Saint Etiennu.

Po sobotnem kaosu pred finalom lige prvakov, ko je policija v gneči pred Stade de Franceom zaradi navala navijačev s ponarejenimi vstopnicami uporabila tudi solzivec, tekma pa se je začela z več kot pol ure zamude, je to še drugi incident, povezan z nogometom v Franciji, v dveh dneh.

Komentari

Vaš komentar