Najslabša možna izbira za Maribor, Koper v Šiški že zmagal

Nogomet 20. Maj 20227:00 > 7:26 0 komentarjev
Foto: Jure Banfi

O prvaku slovenske nogometne lige se bo tudi v tej sezoni odločalo v zadnjem krogu, ko bo vodilni Maribor gostoval pri Muri, Koper pa čaka gostovanje pri Bravu. Preverili smo, kakšna je zgodovina medsebojnih tekem klubov, ki bodo po zadnji tekmi regularnega dela prvenstva dali odgovor, kdo bo prvak.

Maribor po ponedeljkovem spodrsljaju Kopra proti Radomljam v zadnji krog vstopa s točko prednosti na vrhu, ki pa zaradi boljšega izkupička z medsebojnih tekem v praksi pomeni dve točki.

Scenarija, da Koper drugič v zgodovini kluba postane prvak, sta tako samo dva. Koper mora na zadnji tekmi v vsakem primeru zmagati, ob tem pa upati, da treh točk ne bo osvojil tudi Maribor. Skratka, ob zmagi Kopra morajo Mariborčani remizirati ali izgubiti.

Kaj vodilna čaka v zadnjem krogu in kaj si lahko obetata? Preverili smo statistiko medsebojnih tekem proti nasprotnikoma, s katerima se bosta Maribor in Koper pomerila na zadnji tekmi sezone.

Na prvi tekmi v Fazaneriji v tej sezoni je zmagala Mura.

Maribor: le točka na treh tekmah z Muro

Začnimo pri prvouvrščenemu, Mariboru, ki ga čaka gostovanje pri Muri. Medtem ko je v prejšnji sezoni v Ljudskem vrtu z njo v zadnjem krogu obračunal za naslov in ga izgubil, za Prekmurce tokratna tekma še zdaleč ne nosi tako velikega pomena. Povsem nepomembna sicer ni, Mura lahko na tretjem mestu prehiti Olimpijo, a Evropo, kar je bil glavni cilj, si je že zagotovila.

Maribor z Muro v tej sezoni sicer nima najboljših izkušenj. Na prvih treh tekmah proti Prekmurcem je namreč osvojil zgolj točko. Dvakrat je izgubil in remiziral. Slabšega izkupička s prvih treh tekem Mariborčani nimajo z nikomer od preostalih devetih prvoligašev.

Prvo tekmo je Maribor v Ljudskem vrtu izgubil z 1:2. Po tem porazu se je moral od mariborske klopi posloviti Simon Rožman. Njegov naslednik, ki je trener tudi danes, Radovan Karanović je potem konec novembra z Mariborom izgubil v Fazaneriji z 1:3, medtem ko je na zadnji medsebojni tekmi remiziral z 1:1. Pred porazom ga je z golom v zaključku tekme rešil Rok Kronaveter.

Remi in dva poraza je torej mariborski izkupiček s tekem proti Muri v tej sezoni.

Tekme Mure in Maribora v sezoni 2021/22:

27. krog (13. marec 2022):
Maribor – Mura 1:1 (0:1)
Kronaveter 82.; Horvat 49./11m

18. krog (28. november 2021):
Mura – Maribor 3:1 (2:1)
Karničnik 25., Horvat 30., Maroša 89.; Voloder 32.

9. krog (19. september 2021):
Maribor – Mura 1:2 (1:1)
Voloder 33.; Kous 36., Gorenc 88.

Zgodovina: povsem drugačna zgodba

Precej bolj spodbuden za Maribor je pogled v zgodovino. Statistika tekem z Muro je močno na strani Maribora, ki je na 65 medsebojnih tekmah prišel do 29 zmag, ob tem pa vpisal 21 remijev in le 15 porazov.

Toda, pozor. Odkar se je Mura s sezono 2018/19 vrnila med prvoligaše, je statistika precej drugačna. V 15 medsebojnih tekmah je Maribor zabeležil le tri zmage. Sedem tekem se je končalo z remiji, petkrat pa z zmago Mure.

Kakšna je skupna statistika Maribora z gostovanj v Fazanerji? V 32 tekmah v Murski Soboti je zabeležil 11 zmag, 11 remijev in 10 porazov.

Vse medsebojne tekme Mure in Maribora v ligi:

Skupaj:
Zmage Mure: 16
Zmage Maribora: 29
Remiji: 21
Zadetki Mure: 69
Zadetki Maribora: 100

Fazanerija:
Zmage Mure: 10
Zmage Maribora: 11
Remiji: 11
Zadetki Mure: 38
Zadetki Maribora: 40

Prizor s prve tekme med Bravom in Koprom v Šiški.

Koper: zmaga, poraz in remi

Kako pa kaže s Koprom? Zgodovina medsebojnih tekem v prvi ligi Kopra in Brava, ki je prvoligaš šele tretjo sezono, je seveda precej manj bogata. Bravo, podobno kot Mura, v zadnjem krogu ne igra za nič razen peto mesto, na katerem je končal že prejšnjo sezono, in ga ob morebitnem porazu in zmagi Radomelj lahko izgubi.

Na prvih treh medsebojnih tekmah v tej sezoni Kopra in Brava je izkupiček sicer izenačen. V 9. krogu je Bravu v Kopru z golom zdaj že nekdanjega svojega branilca Vanje Drkušića zmagal z 1:0, medtem ko je Koper tam, kjer bo gostoval v nedeljo, v 18. krogu Bravo premagal z 2:1 z goloma Bedeja Osujija in Maksa Barišića. Nazadnje, ko sta se kluba pomerila med seboj, je bilo na Bonifiki pred dvema mesecema 0:0.

Tekme Brava in Kopra v sezoni 2021/22:

27. krog (13. marec 2022):
Koper – Bravo 0:0

18. krog (28. november 2021):
Bravo – Koper 1:2 (1:2)
Krajinović 20./a.g.; Osuji 16., Barišić 23.

9. krog (19. september 2021):
Koper – Bravo 0:1 (0:0)
Drkušić 75.

Zgodovina: kratka in prav tako izenačena

Skupaj sta se kluba prvi ligi do zdaj pomerila sedemkrat. Tudi ta statistika je zelo izenačena. Po dve zmagi sta pripadli obema moštvoma, trikrat pa so se tekme končale brez zmagovalce.

Kako je bilo v Šiški? Zelo podobno. Vsakemu sta pripadla po ena zmaga vsakega in remi.

Vse medsebojne tekme Brava in Kopra v ligi:

Skupaj:
Zmage Brava: 2
Zmage Kopra: 2
Remiji: 3
Zadetki Brava: 6
Zadetki Kopra: 4

Športni park Šiška:
Zmage Brava: 1
Zmage Kopra: 1
Remiji:1
Zadetki Brava: 2
Zadetki Kopra: 2

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!