Veliko naključje na trenerski poti prvoligaškega debitanta

Nogomet 14. Jul 202118:50 > 15. Jul 2021 21:46
Rok Hanžič je preteklost NK Radomlje. FOTO: Uroš Skaza.

Trener NK Kalcer Radomelj Rok Hanžič, nekdanji dolgoletni prvoligaški nogometaš, bo v petek v najboljši slovenski nogometni ligi debitiral še v trenerski vlogi in povratnika med prvoligaše popeljal v sezono 2021/22. Veliko naključje je hotelo, da se bo to zgodilo prav na tekmi proti ljubljanskemu Bravu, na klopi katerega sedi njegov najboljši prijatelj Dejan Grabić.

Prvo tekmo 1. kroga Prve lige Telemach med Bravom in Radomljami si boste v petek z začetkom ob 17. uri ogledali v neposrednem televizijskem prenosu na programu SportKlub 1.

Rok Hanžič je dolgoletni nekdanji slovenski nogometaš, ki je v prvi ligi zbral 154 nastopov, največ v dresu Domžal, s katerimi je leta 2008 osvojil tudi naslov državnega prvaka. Tam je začel tudi svojo trenersko pot.

Ko je končal nogometno kariero, je bil v Domžalah najprej eno leto trener selekcije do devet let, ob tem pa pomagal tudi pri delu v klubskih pisarnah. Potem ga je nekega večera poklical takratni trener članske ekipe Luka Elsner in ga povabil v svoj trenerski štab.

Z uspešnim slovenskim trenerjem, ki se je preizkusil tudi v prvi francoski ligi, je v vlogi pomočnika najprej sodeloval pri Domžalah, potem pa še pri Olimpiji in na Cipru pri tamkajšnjem Pafosu. Pozneje je bil eno leto pomočnik glavnega trenerja ljubljanskega Brava, s katerim so se iz tretje prebili v drugo slovensko ligo.

Poleti 2019 ga je v svoj strokovni štab k drugoligašu iz Radomelj povabil Oskar Drobne, ki pa je kmalu dočakal klic iz Kidričevega, se preselil na klop prvoligaša Aluminija in Hanžič je prvič postal samostojni trener. Sprva je bil začasna, poleti pa tudi uradno postal stalna rešitev na klopi novopečenega prvoligaša, ki se še tretjič vrača med slovensko nogometno ligo.

Naključje je hotelo, da bo trenerski krst med prvoligaši v petek, ko bodo nogometaši Radomelj akterji prve prvenstvene tekme sezone 2021/22, opravil prav proti svojemu nekdanjemu klubu Bravu in se ob tem spopadel s svojim nekdanjim sodelavcem in tudi najboljšim prijateljem Dejanom Grabićem.

’’V življenju se včasih zgodijo res neverjetna naključja. Ko je na žrebu postalo jasno, da se bosta najina kluba med seboj pomerila že v prvem krogu, sva se takoj slišala. Obljubil sem mu, da do prve tekme ne bova prijatelja in se do takrat ne bova slišala, a seveda nisva zdržala več kot pol dneva,’’ je ob današnjem obisku ekipe SportKluba dva dni pred trenerskim prvoligaškim krstom povedal 40-letni Hanžič, ki se je izkazal za odličnega sogovornika. Kaj vse je še povedal?

Trener NK Radomelj med pogovorom za SportKlub.

Še dva dneva vas ločita od začetka nove prvenstvene sezone. Kako ste zadovoljni s tem, kar ste opravili v zadnjih tednih?
Priprave potekajo normalno. V naslednjih dneh bomo poskušali popraviti zadnje stvari, odpraviti pomanjkljivosti in dobro analizirati nasprotnika. Vemo, kaj nas v petek čaka. Ne bo lahko, zavedamo se svojih pomanjkljivosti, ki jih bomo skušali prikriti, ob tem pa bomo skušali biti pozorni na njihove dobre stvari, ki jih je pri Bravu kar nekaj.

Z zasedbo, ki jo imate na voljo, ste zadovoljni?
S sestavo ekipe smo zadovoljni. Zelo me veseli, da smo obdržali ekipo, ki nas je pripeljala v prvo ligo. Ob tem smo dodali še nekaj kakovostnih nogometašev, ki smo jih potrebovali. Zdaj bomo poskušali vse te igralce počasi uigrati.

Manjka nam še nekaj, kar je normalno, saj je nekaj nogometašev prišlo v zadnjem tednu. Sem pa zadovoljen s tem, kar imam. Predvsem zaradi tega, ker so, kot sem že rekel, ostali skorajda vsi iz prejšnje sezone. Ob tem smo članski ekipi priključili tudi tri, štiri mlade fante iz mladinskega pogona.

Je ekipa NK Radomlje dovolj dobra, da obstane v ligi? Radomlje so bile v prvi ligi že v sezonah 2014/15 in 2016/17, a so obakrat takoj izpadle. Bo tokrat drugače?
Že večkrat sem rekel, da Radomlje takrat še niso bile najbolj pripravljene na tak zalogaj. Zdaj je precej drugače. Ekipa je močno okrepljena. Tako glede nogometašev kot strokovnega vodstva. Tudi organizacijsko je klub zrasel. Vsi smo prepričani, da nam lahko uspe.

Poletno kadrovanje NK Kalcer Radomlje:

Prihodi: Marko Božić (Rapid Dunaj), Mateo Mužek (Ael Larisa, Grčija), Dario Rugašević (Cibalia, Hrvaška), Darko Marjanović (Gorica), Marko Žulj (Mladost Doboj-Kakanj).
Odhodi: Gašper Trdin (Bravo), David Šugić (Tabor Sežana), Robi Jakovljević (?).

Zakaj so Radomlje danes drugačne, kot so bile pred petimi leti?
Zato, ker smo organizacijsko močno zrasli. To je neka povsem drugačna raven. Že glede infrastrukture. Le malo ekip ima na voljo tako dobre pogoje za trening, kot jih imamo mi.

Imamo več igrišč z dobrimi zelenicami, gradi se nova infrastruktura. Vsake pol leta zraste nekaj novega. Imamo nove garderobe, nov fitnes, izboljšujejo se igrišča. Močno smo okrepili tudi trenerski oziroma strokovni štab. V tej smeri je bilo narejenih veliko korakov naprej.

Za Domžale je odigral 104 tekme v vseh tekmovanjih in dosegel pet golov.

Ampak kljub temu domačih tekem ne boste igrali na svojem, ampak boste gostovali na stadionu NK Domžale.
Tudi glede stadiona obstajajo načrti. Vse je že dogovorjeno, zrisano in predstavljeno Nogometni zvezi Slovenije. V prihodnosti bo tukaj, kjer je glavo igrišče, stal objekt s tribuno za 1500 gledalcev, ki bo služil tako nam kot NZS. Ko bo tako, se bodo naši igralci lahko počutili kot pravi nogometaši.

To, da bomo domače tekme zdaj igrali v Domžalah, je seveda minus, saj je vedno lepo igrati pred svojimi navijači, a verjamem, da jih bomo imeli tudi tam. Naši Mlinarji so prisotni na vseh gostovanjih, prav tako pa bomo v Domžalah uredili svojo garderobo, ki bo v barvah našega kluba. Naredili bomo vse, da se bodo naši nogometaši tam počutili, kot da so doma.

V Domžalah se boste najbolj domače zagotovo počutili vi. Za Domžale ste igrali pet sezon in tam dosegli največje uspehe v svoji nogometni karieri.
Spomini na Domžale bodo vedno lepi, a to so le spomini. Že zdavnaj sem se sprijaznil, da je moje nogometne poti konec. Sem pa v Domžalah prve prave korake naredil tako kot igralec kot trener.

Elsner mi je tam ponudil priložnost za sodelovanje. Od njega sem se naučil ogromno. Zdaj skušam to, kar mi je dal, unovčiti na moji poti. Čaka me še ogromno učenja. Upam, da bom začel dobro in bomo z Radomljami obstali v prvi ligi.

Pripravljalne tekme NK Kalcer Radomlje:

Radomlje – Ilirija 4:2
Radomlje – Slaven Belupo 1:2
Radomlje – Brežice 3:1
Radomlje – Čukarički 0:1
Bravo – Radomlje 2:2
Domžale – Radomlje 1:1

Priložnost za samostojno trenersko delo, ki ste jo dočakali pri Radomljah, je prišla nenadejano.
Da, zgodilo se je čez noč. Drobne se je odločil, da sprejme prvoligaško ponudbo, potem pa sem dobil priložnost, ki sem jo seveda sprejel z odprtima rokama. Na začetku je bilo težko, saj sem imel kot pomočnik nekoliko drugačno komunikacijo z nogometaši tako na kot izven igrišča.

Potem smo se pogovorili, kako bosta komunikacija in delo potekala v prihodnosti, kar so fantje sprejeli zelo dobro, tako da ni bilo nobenih večjih težav. Zaradi tega bi se fantom rad tudi zahvalil in jih ob tem pohvalil za dobro delo in odnos, ki so ga pokazali do zdaj.

V vlogi pomočnika Luke Elsnerja na klopi Olimpije.

V vlogi trenerja ste še nepopisan list. Kaj lahko od vas in vaše ekipe pričakujemo?
Vemo, kdo in kaj smo. Smo novinci v ligi, zato se dobro zavedamo, da nam bo težko. Skušali bomo biti pragmatični in igrati na rezultat, saj so samo točke tiste, ki nam bodo omogočile obstanek v ligi. Seveda pa bomo skušali igrati tudi všečno. Sem zagovornik igranja nogometa, ne želim si, da bi samo nabijali žogo in se branili. Želim si, da bi igrali na posest, ob tem pa bili dobri tudi v fazi obrambe.

Kaj zmore vaša ekipa, boste lahko pokazali že v petek, ko vas v Ljubljani čaka tekma proti Bravu Dejana Grabića.
Dejana, s katerim sva pri Bravu eno leto tudi sodelovala, dobro poznam, on pa mene. Sva najboljša prijatelja, vseskozi sva v stikih. Po žrebu, ko je bilo jasno, da se bova pomerila že v prvem krogu, sem mu rekel, da do tekme ne bova prijatelja in se do takrat ne bova slišala. Seveda sva se potem slišala že naslednje jutro.

Že 20 let sva najboljša prijatelja. Vse od časov, ko sva igrala v mlajših selekcijah Olimpije. Smo družinski prijatelji. Skupaj hodimo na počitnice, praznujemo rojstne dneve in novo leto. Nimava skrivnosti. Jaz vem vse o njem, on pa o meni. Res zanimivo, da bom zdaj v prvi ligi kot trener debitiral prav proti njemu. Življenje včasih poskrbi za neverjetna naključja.

Kdo bo zmagal? Greva v čist boj, na koncu pa bo zmagal tisti, ki bo boljši, in bo v danem trenutku v boljši dnevni formi.

Komentari

Vaš komentar