Blatter ne prenese simulantov: To mi gre na živce

Nogomet ostalo 3. Jan 201414:30 > 14:53

Ljubljana – Predsednik Fife Sepp Blatter je javno obsodil tiste nogometaše, ki želijo s simuliranjem prekrškov preslepiti sodnike. “Na živce mi gre, ko na pol mrtvi nogometaši v trenutku vstanejo od mrtvih.”

V vseh preostalih športih so tovrstne stvari ostro kaznovane, le v nogometu jih prenašamo in so nekaj običajnega,” je v kolumni za FIFA Weekly zapisal prvi mož Mednarodne nogometne zveze Sepp Blatter. Ugledni Švicar je odločen narediti konec poležavanju na igrišču: “Najdaljši premori na tekmah ponavadi nastanejo ravno zaradi simuliranja. Čeprav je nešportno, to nekateri opisujejo kot pametno in celo neškodljivo. Na živce mi gre, ko na pol mrtvi nogometaši v trenutku vstanejo od mrtvih in to le nekaj trenutkov potem, ko so odšli iz igrišča.

Blatter ima tudi rešitev za izkoreninjenje simuliranja. “Če se želi igralec, ki naj bi se poškodoval, nemudoma želel vrniti, bi sodnik lahko počakal na trenutek, ko številčna razlika dejansko pomeni prednost na igrišču. Šlo bi za nekakšno časovno izključitev,” predlaga Blatter, ki meni, da bi tako mariskateri igralec pošteno premislil, preden bi simuliral domnevno poškodbo.

V najtežjem položaju ob simuliranju so seveda sodniki, ki imajo veliko dela s simulanti. Pravila so sicer zelo jasna: nasprotna ekipa ob simuliranju ni dolžna žoge poslati iz igrišča, igro lahko prekine le sodnike in še to, če sumi, da se je igralec res poškodoval.

Pa še zanimiv primer: sodniki so v prvih 20. krogih angleške Premier lige zaradi simuliranja pokazali že 13 rumenih kartonov. Daleč pred vsemi je mladi zvezdnik Manchester Uniteda Adnan Januzaj, ki je bil zaradi simuliranja kaznovan že trikrat.

Author: Ž. Š., Foto: Getty Images